A parkett angyala

Nemrég még a diszkógömb volt korunk kisgömböce, mindent és mindenkit befalt, és a végén már akkorára dagadt, hogy ki kellett volna pukkadnia, de nem, a diszkógömb, mint egy fura kisbolygó, föld körüli pályára állt, és most becsapódott a pop nagy táncparkettjének közepébe. Az idén 47 (!) éves Madonna az American Life című korábbi albumának heroikus [...]



Nemrég még a diszkógömb volt korunk kisgömböce, mindent és mindenkit befalt, és a végén már akkorára dagadt, hogy ki kellett volna pukkadnia, de nem, a diszkógömb, mint egy fura kisbolygó, föld körüli pályára állt, és most becsapódott a pop nagy táncparkettjének közepébe. Az idén 47 (!) éves Madonna az American Life című korábbi albumának heroikus kudarca után most egy ibizai dance-klubokban tesztelt elektrós tánclemezzel tért vissza.

Azóta, hogy a Ray of Light című, hatalmas szakmai és közönségsikert aratott 1998-as lemezével végérvényesen elnyerte a pop királynője címet, gyakorlatilag semmi használhatót nem alkotott. Sem a Music, sem az American Life nem volt trendkijelölő album, pedig Madonna minden egyes megjelenésével, lemezeivel, ruháival, frizuráival képes volt divatot teremteni. Amikor 1996-ban Budapesten forgatta az Evitát, szinte az összes belvárosi fodrászüzlet kirakatában megjelentek a poszterei, és az „Üdvözlünk Madonna!” feliratok.

Bizonyára nem járunk messze a valóságtól, ha kijelentjük: jelenleg Madonna a globális poppiac talán legismertebb nője, még akkor is, ha az új évezredben nem sikerült megújulnia. A politikus hangvételű megszólalások után most Stuart Price producer segédletével a nyolcvanas évek eleji szintetikus diszkóhangulatot élesztette fel Csipkerózsika-álmából. Az aerobicos dresszben domborító popdíva visszatért oda, ahonnan elindult, azaz a gépi basszusokkal teli, glamúros, hedonista elektrodiszkóhoz, annyi különbséggel, hogy a Confessions on a Dance Floor valójában hangmintákkal teli folyamatzene, a dalok nem érnek véget a három és fél perces meneteknél. Az egymásba úsztatott egységeket hallgatva olyan érzésünk lehet, mintha egy ibizai partin lennénk, több ezer német autószerelő turistával, akik Madonnával ünneplik a szokásos éves szabadságukat. Hogy bejön-e a nagy visszatérés, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy a karácsonyi bevásárlásokat már nem ússzuk meg a Hung up című, ABBA-szemplingre épülő száma nélkül, és ha ez így megy tovább, a fenyődíszeket is diszkógömböknek fogjuk nézni.

Madonna: Confessions on a Dance Floor • Warner • 57 perc, 12 szám Poptőzsdei árfolyam: ***

Címkék: Hetilap: Plusz