Forró chilis csodák

Ha valakit elragadott a Csokoládé főhősnőjének története a csokiról, kakaóról és az ősrégi recept különös erejéről, és még kicsit meghosszabbítaná ezt az álomvilágot, érdemes ellátogatnia a Belváros egyik eldugott csokilelő zugába.Az Azték Choxolat elnevezésű miniüzlet már három éve várja a csoki, forró csoki és kakaó rajongóit. Aki eddig még nem talált rá, ne lepődjön meg: [...]



Ha valakit elragadott a Csokoládé főhősnőjének története a csokiról, kakaóról és az ősrégi recept különös erejéről, és még kicsit meghosszabbítaná ezt az álomvilágot, érdemes ellátogatnia a Belváros egyik eldugott csokilelő zugába.

Az Azték Choxolat elnevezésű miniüzlet már három éve várja a csoki, forró csoki és kakaó rajongóit. Aki eddig még nem talált rá, ne lepődjön meg: a Károly körút és a Semmelweis utca közötti átjáróban csak az avatott szem fedezi fel a cégtáblát.

Két fiatal hölgy tulajdonolja és vezeti az üzletet, s övék az a titkos, csak általuk ismert recept is, ami alapján csokis italaik készülnek. Az aztékok kétezer éves tradíciói szerint ők is vízből és nem tejből, továbbá cukor nélkül készítik alapcsokoládéjukat. Ezt az eszenciát dúsítják később fel a legkülönfélébb szirupokkal. Így kóstolhatunk például mogyorós, narancsos-fahéjas, áfonyás-vaníliás forró csokit is. A legkülönlegesebb nyalánkság mégis talán a chilis csoki és annak mindenféle-fajta változata. Az erre járók mindig lelkesen próbálják ki a csípős és az édes eme sajátos kombinációját, mégis keveseknek nyeri el igazán a tetszését, nincsenek ugyanis felkészülve a chili ízhatására. Nagyobb a sikere azonban, ha a brownie tetejére olvasztják a saját készítésű süteményeket is kínáló tulajdonos-felszolgálók.

Csokoládét bonbon, gyöngy, darálék formájában is jócskán találunk az üzletben. Szemet gyönyörködtetően sorakoznak a pultban, egyetlen érdemük, hogy nem lehet belőlük sokat enni. A csokikat ugyanis – egyébként érdemük szerint – a bolti táblacsokihoz mérten igencsak borsos áron kínálják. Viszont egyáltalán nem kínos akár csak egyetlen szem bonbont rendelni. Az eladók az édességekkel méltó pontossággal (mérlegen lemérik a legkisebb darabot is) és előkészítéssel (külön kesztyűvel nyúlnak csak a csokikhoz, azokat apró tányérokra vagy nejlonba teszik) bánnak.

Bár a hely apró, épphogy három kis asztalka elfér, a családias hangulat marasztalja a betérőt. Ha karácsonyra mást is meglepnénk az élménnyel, ajándékutalványt is vásárolhatunk, amelyre mi magunk ráírhatjuk, mire hívjuk meg kivételezettünket.

Azték Choxolat. Budapest V., Károly krt. 22./Semmelweis u. 19.

Címkék: Hetilap: Plusz