Gazdaság

Eurótagság:visszaszámlálás

Kevesebb mint egy év múlva megszülethet az első döntés az új eurózóna-tagokról.

Nagyon alaposan készüljenek fel az egységes valuta bevezetésére, még ha ez a csatlakozás némi elhalasztásához is vezet – tanácsolta az új EU-tagállamoknak a múlt héten a közösség gazdasági és pénzügyi biztosa. Joaquín Almunia, aki az euró bevezetésének gyakorlati előkészületeiről készült második bizottsági jelentést mutatta be a publikumnak, óva intett attól, hogy az új tagállamok néhány régi tagországhoz hasonlóan az euróra kenjék, ha a közös pénz bevezetése után problémáik lennének.

A jelentés emlékeztet rá, hogy alig egy év van hátra az első lehetséges döntésig az eurózóna új tagállamokkal történő kibővítéséről. Brüsszel szerint bár egyes országok előrébb tartanak az előkészületekben, mint mások, az az általános üzenet, hogy valamennyiüknek fel kell gyorsítaniuk a felkészülést. Az Európai Bizottság úgy látja, hogy Észtország, Litvánia, Szlovénia és Szlovákia áll a legjobban, a négy szóban forgó ország ugyanis az idén elfogadta az euróra történő átállás nemzeti tervét. Cipruson, Máltán és Lettországban kezdeti stádiumban, a későbbi eurózóna-csatlakozást megcélzó Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban „nagyon kezdeti szakasznál” tartanak az előkészületek, míg Svédországban a sikertelen népszavazás óta gyakorlatilag teljesen leálltak.

A jelentés olyan gyakorlati kérdésekkel foglalkozik, mint hogy az euró elszámolási pénzként és fizetőeszközként való bevezetésének egybe kell-e esnie, meddig tartson az átmenet (mialatt a régi fizetőeszközök és a közös valuta egyszerre lesznek forgalomban), miképpen védjék meg a fogyasztókat az átállással kapcsolatos kockázatoktól (például árak felkerekítése), továbbá milyen szimbólumok legyenek az euró érmék és bankjegyek nemzeti oldalán. A jelentés nem terjed ki a maastrichti konvergencia-kritériumok teljesítésére, erről jövőre egy külön anyagot készít az Európai Bizottság.

Észtország, Litvánia és Szlovénia 2007. január elsején készül bevezetni az egységes valutát, Ciprus, Lettország és Málta egy évvel későbbre tervezi ugyanezt. Szlovákia 2009-től térne át az euróra, míg a cseh és a magyar céldátum 2010. Az új tagok közül egyelőre csak Lengyelország nem jelölt meg céldátumot az euró bevezetésére.

Almunia arra sürgette az új tagállamok kormányait és politikusait, hogy magyarázzák el a közvéleménynek az euró bevezetésével járó előnyöket, és a gazdaság számára az átálláshoz szükséges intézkedéseket. A brüsszeli bizottság az Eurobarometer egyik felmérésére hivatkozva arra is felhívja a figyelmet, hogy az új tagállamok lakosságának háromnegyede attól tart: a kereskedők áremelésre fogják kihasználni a nemzeti fizetőeszközök euróval történő felváltását. Erre egyébként számos régi tagállamban akadt példa, így Brüsszel arra inti az EU új tagjait, hogy próbálják elkerülni a hasonló esetek megismétlődését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik