Aprókat lép a kormány az adórendszerben

Jelentős változások előtt áll a hazai adózási rend, ugyanakkor a jövőre várható módosítások mindössze csak kis lépéseknek számítanak – összegezhetők PricewaterhouseCoopers (PWC) keddi, adózási konferenciáján elhangzottak.

A legkisebb változásra a társasági adók esetében számíthat a szakma, itt mindössze néhány érdemi módosítás várható jövőre. Ezek közül kiemelkedik, hogy jövőre, az egyéb kedvezményben nem részesülő társaságok, amennyiben az alkalmazottaik után legalább a minimálbér másfélszerese után fizetnek járulékot, akkor 10 százalékos társasági adót kell fizetni – öt millió forint adóalap után. Ez a – főként a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő – lépés 17-20 milliárd forintnyi társasági adót hagy a vállalkozásoknál – állította Karácsony Imréné, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára.


A tervezett adóügyi változások, bár alapvető reformok előhírnökei, jövőre csak kis előrelépést jelentenek a versenyképesség fokozása, az életszínvonal javítása terén – írja a PWC közleménye. Ugyanis a versenyképesség javítása szempontjából alapvető az élőmunka terheinek csökkentése, de hosszú távú, 2010-re elérendő célként fogalmazható meg az is, hogy a statisztikai átlagkeresettel rendelkezők jövedelme ne kerülhessen a felső adósávba. Mindezek ellenére a kormányzatnál meg van a szándék arra, hogy ezt – a jelenértéken számolva 3 millió forintos éves jövedelmet – ne a legfelsőbb adókulccsal terhelje, azonban a jövőre tervezett adósáv változások mindössze jelképesnek mondhatók, s az átlagjövedelem csak 2010-ben kerül ki a legfelsőbb kulcs alól. A jelenlegi változtatások mindössze az ötéves időtartamukban jelentenek újat, hiszen adótörvényben eddig is voltak változtatások, s ezentúl is lesznek – summázta a PWC véleményét Erdős Gabriella a cég vezető cégtársa.


A társaság szerint az áfa általános mértékének már elfogadott csökkentése elsősorban közérzet-javító, életszínvonal növelő intézkedés, közvetlen versenyélénkítő hatása csak az áfamentes értékesítést végzők számára van.

Címkék: üzlet