Zuhant a tőzsde – folytatódott a tőkekivonás

A reggeli meredek zuhanás után sem nyugodtak meg a kedélyek a budapesti tőzsdén. A hatalmas eladói nyomás közel ezer ponttal küldte lejjebb az indexet. A jelek szerint itt a tőkekivonás második üteme.

Nincs pánikhangulat, de erőteljes és folyamatos eladói nyomás érezhető a hazai és regionális piacokon, amely mind a részvény- mint pedig a devizapiacokon érezteti hatását – mondta el kérdésünkre Barcza György, az ING elemzője. Az okokat firtatva hozzátette: nehéz megítélni, hogy a mostani tőkekivonás meddig tart, hiszen a befektetőknek nem egy-egy konkrét hírt kell beárazniuk az árfolyamokba (jóllehet meg lehet nevezni néhány kiváltó okot, főként amerikai makroadatokat), hanem ki kell várniuk a nagy nemzetközi alapok portfólió-átrendezésének végét.

Egész nap zuhantunk 

Mindenesetre a szerdai mínusz 453,26 pontos nyitás után a nap folyamán tovább esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe; a kereskedés végén az index értéke 19 703,66 pont volt, ami 858 pontos, 4,17 százalékos csökkenést jelent, méghozzá kiemelkedően magas forgalom mellett. A keddi záráshoz képest a vezető részvények mindegyike jelentősen veszített értékéből.

Ezzel párhuzamosan a forint is gyengült a bankközi devizapiacon mind az euróval, mind a dollárral szemben. Szerdán fél négy tájban az euróval 253,40/50 forinton kereskedtek, 80 fillérrel erősebben a 252,60/70 forintos keddi jegyzésnél. A forint 28 bázisponttal 10,24 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A kereskedők szerint jelentős forgalmat bonyolítottak le a bankközi devizapiacon, az eurót 252,90 és 254 forint között jegyezték. A 254 forintos szintről ezúttal is visszapattant a kurzus. A feltörekvő országok tőzsdéin és devizapiacain ugyancsak a lefelé tartottak az árak, a tőkék valószínűleg dollárba áramlanak.


A dollár ennek megfelelően erősödött a nemzetközi piacokon az amerikai kamatemelési várakozások következtében, Budapesten 213 forint felett is jegyezték. A délután jegyzett 212,20/40 forintos árfolyam még mindig több mint 50 fillérrel volt magasabb a keddi 211,70/80 forintnál. Kereskedők a 215 forint körüli dollár kurzust sem tartják kizártnak a közeli jövőben.

Amerika miatt

A FigyelőNet kérdésére a Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője elmondta, hogy ismét Amerikából indult ki a piaci bizonytalanság. A vegyes vállalati hírek, az energiaszektor visszaesése és az inflációs nyomás miatt zuhant be a részvénypiac. A fejlődő piacokon fokozottan is érzékelteti ez a hatását, ráadásul a jövő évi költségvetés miatt amúgy is nagy bizonytalanság.


Juhász Richárd, a Concorde kereskedője szerint a szerdai nagy zuhanás tulajdonképpen a kedd délutáni eladási hullám folytatása, amit akkor csak a tőzsdezárás akasztott meg. Miután a világ piacain lefelé indultak az olajcégek árfolyamai, a régióban, a török és az orosz tőzsdén is 2,5-4 százalékos mínuszban voltak a mutatók a szerdai nyitáskor.


Hátat fordított a tőke a fejlődő piacoknak


Az Emerging Portfolio Fund Research adatait elemezve a portfolio.hu tőzsdei szakújság azt a következtetést vonta le, hogy hirtelen kockázatkerülési hullám söpört végig a piacokon az elmúlt héten. Az elemzés szerint a befektetők hangulatát alapvetően az USA inflációs adatai és a kamatemelésekkel kapcsolatos várakozások befolyásolták. A folyamat hatása Magyarországon is érezhető, az utóbbi napokban igen ingadozó volt a tőzsde teljesítménye: csütörtökön és pénteken több mint 1500 pontos zuhanás volt megfigyelhető, míg hétfőn pozitív tartományban zárt az index, kedden ugyanakkor megint esés történt.


A keddi esés oka az volt, hogy kisebb pánikot okozott a hazai piacon egy újabb amerikai makroadat: ezúttal a termelői árindex lett a vártnál jóval magasabb. A kora délután publikált 1,9 százalékos mutató hírére két órán belül közel 800 pontos zuhanáshoz vezetett az eladói nyomás, amelynek hátterében a felerősödött inflációs félelmek és kamatemelési várakozások álltak. Zárásra kicsit megnyugodtak a kedélyek.


Az Emerging Portfolio Fund Research úgy véli, a tőke hátat fordított a feltörekvő piacoknak és 15 hét után a feltörekvő piacok kötvényalapjai is tőkét veszítettek. Zékány András, a FigyelőNet állandó szakírója is erre mutatott rá legutóbbi elemzésében. Véleménye szerint a piacon jelenleg tőkekivonás folyik. Elsősorban a nemzetközi alapok azok, amelyek nagyobb mértékben adnak el részvényeket. Zékány szerint egyelőre nehéz megítélni, hogy mely befektetői csoport távozik, hiszen az elmúlt másfél év ralija azért volt ilyen meredek, mert egyszerre voltak jelen a nyugat-európaiak (a vendéghalak), a fedezeti alapok (a cápák) és a dedikált alapok (a helyi halak), akik mind növelték a régiós jelenlétüket.

Címkék: tőzsde