Meredek lejtőre került a tőzsde

Az öt százalékot meghaladó csütörtöki zuhanás után pénteken újabb 3 százalékot veszített értékéből a budapesti tőzsdeindex. Még nem biztos, hogy trendfordulóhoz érkeztünk, de az elemzők szerint volatilisebb időkre kell felkészülnünk.

Fekete csütörtök után szürke péntek

A pénteki kereskedésben a BUX-zuhanás folytatódott, és a nap végére 3,07 százalékos csökkenés után 20 405 ponton zárt az index. A vezető részvények közül az OTP bukott a legnagyobbat, 5,3 százalékot , 7250 forinton fejezte be a kereskedést.
Az Egis 2,1 százalékot emelkedett, 18 780 forinton zárt. A BorsodChem 0,9 százalékot vesztett értékéből, 2171 forinton zárt. A Magyar Telekom és a Mol részvényei is csökkentek 1,4 és 2,6 százalékkal. A Richter részvényei 34 200 forinton zártak, miután 2,7 százalékot estek.

A bankközi devizapiacon a pénteki nap első felében gyengült, majd délután sokat ledolgozott veszteségéből a forint. Záráskor 252,80/90 forinton jegyezték az eurót, ami 80 fillérrel magasabb a csütörtöki árfolyamnál. A nap folyamán széles sávban, 252,8-255,1 forint között ingadozott az euró, londoni bankházak eladása a nap folyamán 254 forintig is eljuttatta az árfolyamot.


A részvényindex esésével párhuzamosan a forint is tovább gyengült pénteken a régió valutáival együtt. Globális eladási hullám vette kezdetét – mondta el kérdésünkre Barcza György, az ING elemzője – ez érezteti hatását valamennyi fontosabb fejlődő részvény- és devizapiacon. Nem lehet ugyanakkor egyértelműen trendfordulóról beszélni az elemző szerint, de az biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a fordulóponthoz. 

Az amerikai és európai kamatemelési várakozások következtében már kevésbé tűnnek vonzónak a feltörekvő térségek, amelyek az utóbbi hónapokban rendre fel is árazódtak, így a mostani korrekciót részben a profitrealizálással is lehet magyarázni. Ugyanígy vélte kérdésünkre Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője, azt azonban egyik piaci szakértő sem próbálta megjósolni, hogy a lejtmenet meddig tart.

További zuhanás jöhet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek elmondta, hogy amennyiben az amerikai 10 éves állampapírok hozama tovább emelkedik, folytatódhat az eladás a közép-európai piacokon. Hozzátette: az eladási kedvet növelheti az amerikai inflációs adat is, A pénteken kora délután nyilvánosságra hozott szeptemberi amerikai inflációs adat is növelhette az eladási kedvet, miután az lényegesen rosszabb lett a 0,9 százalékos konszenzusnál.


A CIB Bank elemzése szerint a csökkenő kockázatvállalási kedv és a növekvő amerikai 10 éves hozamok miatt a befektetők elkezdték realizálni profitjaikat az amúgy meglehetősen túlértékelt piacokon. Ha ez a tendencia folytatódik, és az a tőke, amely korábban történelmi csúcsokra emelte az árfolyamot, most inkább kifelé áramlik, akkor további jelentős csökkenés lehet a régiós piacokon.


A következő napokban sem várható túl sok jó: ha megindul az eladási hullám, és a korábban beérkezett külföldi tőke iránya megváltozik, akkor hasonló kereskedésre lehet számítani; az árfolyamok magas forgalom mellett tovább zuhanhatnak – áll a bank elemzésében.

Sérülékennyé vált a piac

Ami a forint árfolyamát illeti, Barcza György az elmúlt napok történéseit látva is viszonylag optimista a további napok, hetek alakulását illetően. Az ING elemzője szerint a nemzetközi klíma megváltozásának beárazódása már a végéhez közeledik. Néhány napon belül megnyugodhatnak a befektetők, de arra mindenképpen fel kell készülnünk, hogy a jövőben sérülékenyebbé, volatilisebbé válhatnak a piacok Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Közép-Európában is.

A magyar makroadatok, illetve a hazai vállalatok teljesítménye sem negatív, sem pozitív irányban nem tudja döntően befolyásolni a részvény-, illetve pénzpiaci tendenciákat – mondják az elemzők. Barcza György szerint körülbelül 20–80 százalékban számít a hazai és a nemzetközi környezet az árfolyamok alakulásában.

Címkék: tőzsde