Kék korszak

Róisín Murphy a Moloko (oroszul: tej) nevű elektronikus tánczenekarban teljesített szolgálatot, mígnem a dekoratív díva össze nem különbözött Mark Brydonnal, az élettársával, és a zenekar vezetőjével. Bár az énekesnő azt nyilatkozta, hogy még készülthet Moloko-lemez, mégis vajmi kevés az esélye annak, hogy az egzaltált hisztérika és Brydon a családi ezüst szétosztása után hajlandó lenne egy [...]



Róisín Murphy a Moloko (oroszul: tej) nevű elektronikus tánczenekarban teljesített szolgálatot, mígnem a dekoratív díva össze nem különbözött Mark Brydonnal, az élettársával, és a zenekar vezetőjével. Bár az énekesnő azt nyilatkozta, hogy még készülthet Moloko-lemez, mégis vajmi kevés az esélye annak, hogy az egzaltált hisztérika és Brydon a családi ezüst szétosztása után hajlandó lenne egy légtérben tartózkodni.

Szolgálati közlemény: a Ruby Blue – ahogy élelmiszermérnökök mondanák – nem tejsavóból előállított úgynevezett reggeli ital. A Ruby Blue egzotikus készítmény, valahol az orgazmus és a cosmopolitan koktél között. Így aztán mámorítóbb is. Viszont nem lehet belőle annyit inni, mint a tejből.

Az év egyik legkreatívabb albuma, effelől kétségünk sem lehet. Az énekesnő mindent a mikrofonhoz ütögetett, ami a retiküljében volt, mert producerével, Matthew Herberttel azt találták ki, hogy nagyon személyes albumot hoznak össze.

Ez a zajokból, elekroni-kából, diszkóból, kortárs zenéből, swingből, és free-jazzből összeállított bódító ital nem száll azonnal az ember fejébe, de ha ráéreztünk bizarr ízére, kedvünkre való lesz. Tanulja meg szeretni a tonikot – szólt a Sweppes húsz évvel ezelőtti szlogenje. Nos, ugyanez elmondható Róisín Murphy első szólólemezéről is.

Az albumról hiányoznak a Molokót egykoron jellemző védjegy értékű slágerek, a Ruby Blue kompozíciói azokat ütik szíven, akik szeretik Björk szélsőségesen önmegvalósító produkcióit. (A producer, Matthew Herbert korábban Björkkel is dolgozott.) Viszont Róisín nem az futóbolond nő, amilyennek Björk tűnik néha, nem kell megijedni, hogy körömvágó ollóval szétvagdossa a függönyünket, vagy körömlakkal kifesti a fürdőszobacsempét, nyugodtan beengedhetjük a lakásunkba, hisz’ jóval kiszámíthatóbb és szórakoztatóbb Björk megnyilvánulásainál.





Róisín Murphy: Ruby Blue CLS • 48 perc, 12 szám Poptőzsdei árfolyam: *** és fél

Mivel egy díva lemezéről van szó, nem ő udvarol nekünk egy-egy slágerrel, nekünk kell meghódítani őt. Pezsgővel, belga csokival, ember nagyságú virágcsokrokkal, vagy egy second hand shopban vásárolt, legalább ötvenéves retiküllel. Olyannal, aminek nyilván örül egy nem teljesen komplett nő.

Címkék: Hetilap: Plusz