Enyhe áresés az olajpiacon

Kedd reggel a kőolaj szabadpiacán mintegy 1 dollárral mérséklődtek az árak, mivel az ipari országok a stratégiai nyersolajkészletek felszabadításával igyekeznek megelőzni a válság kialakulását.

A piac egyes szakértők szerint túlreagálta a stratégiai készletek megnyitásáról szóló döntéseket. Számos akadálya van ugyanis annak, hogy az Egyesült Államokban jelentkező esetleges benzinhiányt tankhajókkal történő szállítások enyhítsék, főként Ázsiából. A Nemzetközi Energiaügynökség pénteken jelentette be, hogy a 26 fejlett ipari ország 2 millió hordó nyersolajat szabadít fel 30 napon át a készletéből. A mennyiség fele az amerikai stratégiai készletekből ered, a másik fele Európából, illetve Japánból, ahol szerdától mintegy napi 200 ezer hordónyi mennyiséget szabadítanak fel oly módon, hogy 3 napra csökkentik a finomítók tartalékolási kötelezettségét. Kérdés azonban, hogy miként dobják ezeket a készleteket a piacra.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta eközben a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 66,65 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 92 centtel ( 1,36 százalék) olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Hasonló mértékű volt az északi-tengeri Brent típus árcsökkenése is: hétfőn a Brent 1,22 dollárral olcsóbbodott és 64,84 dolláron zárt a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Az ólmozatlan normálbenzin szintén csökkent: a legközelebbi, szeptemberi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 2,0870 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0967 dollárral ( 4,4 százalék) olcsóbb a hétfői NYMEX-zárónál.

Címkék: tőzsde