Tőzsdei csúcsdöntéseket hozhat a hét

A Magyar Telekom és az OTP lehetnek a hét nyertesei, a Richter és az Egis viszont hamarosan újra bukhat a gyógyszerkassza betömése miatt. Eközben Amerikában és itthon is makroadatdömping borzolhatja a kedélyeket, elsősorban a forint- és kötvénypiacokon.

A múlt héten olyat láthatott a tőzsdei publikum, amelyet talán a legnagyobb optimisták is csak a gondolataik szintjén mertek volna megfogalmazni, ugyanis a piac úgy jött vissza, mint amit cérnán húznak. A BUX a hét egészében 4,2 százalékot emelkedett, amivel rövid úton ledolgozta a gyorsjelentési hét veszteségeit, és a történelmi csúcs tövébe emelkedett vissza. Amennyiben a lendület töretlen marad, akkor akár már a mai napon újabb csúcskísérletnek lehetünk szemtanúi.

Eljött a Magyar Telekom ideje

A vezető papírok közül a Mol és a Magyar Telekom (MTel) voltak a húzórészvények, hiszen az olajpapír 7 százalék feletti mértékben száguldott tovább, míg a MagyarTel 5 százaléknél is többet drágult. Meglehetősen régen írhattuk már le, hogy az MTel bármelyik irányban is kilógott volna a sorból, de a múlt héten ezt is megértük. A vártnál nagyobb kamatvágás és a közel 20 bázisponttal szakadó 10 éves hozam megtették a hatásukat, és javítottak a MagyarTel osztalékhozamának megítélésén.

Ennek hátán a Merrill Lynch is felértékelte a papírokat, és vételi ajánlás mellett 1190 forintos célárfolyamot határozott meg rá. A MagyarTel árfolyama ezt követően megtámadta az ezer forintos szintet, amelyet azonban nem sikerült átvinnie, meghagyva ezt a kihívást erre a hétre.

Csúcskísérletek

Az előttünk álló hét egyik legfontosabb eseménye a hétfői angol bankszünnap lesz, amelynek következtében a befektetők nagy része hiányozni fog a piacról. Ez általában alacsony forgalommal és nagy volatilitással párosul. Igazi csemege a spekulánsoknak, day tradereknek (napon belül kereskedőknek) és más tőzsdei állatfajoknak, a szó legnemesebb értelmében. A hét második fele vélhetően a csúcskísérletek jegyében fog telni.

A magyar cégek a kerek számokat tűzhetik ki maguk elé, hiszen az OTP-re az a feladat vár, hogy története során először fejezze be a kereskedést 8000 forintos szint felett, a MagyarTel a már említett 1000 forintos szintet készül megmászni, míg a Richter 31 ezer forint felé szeretné visszatornászni magát.

Felhők a gyógyszercégek felett

Ez utóbbinak nem lesz könnyű dolga, mert lassan elkezdenek majd kiszivárogni az információk a gyógyszertámogatás-visszatérítések tárgyalásáról. A hírek szerint egyelőre távol állnak egymástól az álláspontok, és a kormány a korábban vártnál sokkal nagyobb lyukat lesz kénytelen betömni. A világosan lefektetett játékszabályok helyett – a tervalku folyamatához hasonlóan – itt is menet közben alakítják ki a játékszabályokat, ami nem kevés teret enged a lobbistáknak. Az egyik megoldandó kérdés, hogy miként kezeljék az év közben bekövetkezett támogatásváltozásokat. A Richter tavaly 700 milliót, az Egis 630 millió forintot fizetett vissza a közösbe, az idén a korábbi 500 milliós várakozásokkal szemben akár 1 milliárd forint feletti csekket is kénytelenek lehetnek a cégek kitölteni az államháztartás nevére, ami nem kis mértékben fogja rontani a következő negyedév eredményeit.

Makrohírből nem lesz hiány

Az amerikai piacon mozgalmas időszakra kell felkészülni. A rossz hangulat, amelyet a magas olajárak okoznak, vélhetően tovább fog tartani, és erről a pályáról csak a várható hírdömping tudja lelökni, feltéve, hogy a gazdaság állapotáról szóló hírek a vártnál kedvezőbb szinten futnak be. Kedden a fogyasztói bizalmi index alapján kaphatunk képet az amerikai gazdaság legfőbb motorjának a helyzetéről. Szintén ezen a napon, az ipari megrendelésállományról számolnak be, ami ismét csak a közeljövő GDP-alakulására adhat kitekintést. A keddi dömpinget a Fed-percek zárják, amelyben a Fed betekintést enged a szavazati arányokba és a múlt alkalommal elkövetett 25 bázispontos kamatcsökkentés hátterében álló gondolatokba.

Ez azonban mind csak bemelegítés lesz a szerdai, második negyedéves GDP publikálása előtt. A várakozások szerint 3,4 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság az adott időszakban. Pénteken pedig a munkanélküliségi adatok fogják zárni a mozgalmas hetet.

Magyarországon is lehet számítani fontos hírekre, rögtön kedden például az előzetes második negyedéves GDP-növekedés közzétételére. Az elemzői konszenzus szerint 3,8 százalékos növekedésre lehet számítani, de a várakozások 3,5-4 százalék között szóródnak. A GDP-adat, amennyiben eltér a várakozásoktól, hullámokat generálhat a forint- és a kötvénypiacon, de a részvénypiacra aligha lesz közvetlen hatással. Talán egyedül csak az OTP árfolyama szokott érzékenyen reagálni a makrogazdasági hírekre, így egy esetleges 4 százalékos növekedés hozzájárulhat az OTP csúcskísérletének sikeréhez.

Címkék: tőzsde