Zsebnehéz az iskolatáska

Ha a legolcsóbb tanszereket is vesszük, akkor sem lehet 20 ezer forint alatt megúszni egy gyermek beiskoláztatását. A munkavállalók 2005-től 17 ezer forint támogatást kaphatnak adómentesen a munkahelyükön.

Néhány taneszköz átlagára

Füzet (A5): 27 (egyszerű), 125 (mintás)
Írólap: 37
Betűkirakó: 27 Számolópálcika: 58 Számolókorong: 58 Dobókocka: 34 Mérőszalag: 60 Számkártya: 122 Vonalzó:104 Kivágólap: 57
Színes papír: 69 Gyurma: 202 Ragasztó:235 Hurkapálca: 60
Olló: 210
Festék: 844
Zsírkréta: 275 Tempera: 1459
Ecset: 212
Tolltartó: 1200 Postairon: 99
Forrás: FN

Az iskolakezdés komoly fejtörést okoz a szülőnek. Nem mindegy, hogy mit, hol és mennyiért vesznek meg. Már nemcsak a papír-írószer szakboltokban szerezhetjük be a tanévkezdéshez szükséges eszközöket, hanem a hipermarketek és más szakboltok is beszálltak a tanszerpiaci üzletbe. A piaci versenynek a szülők örülhetnek a leginkább, ez ugyanis lefelé nyomja az árakat. Ennek ellenére még mindig sokba kerül a beiskoláztatás.

Drága tanszerek

Az első osztályos tanulók tanszercsomagja nemcsak füzetekből és könyvekből áll. Olyanokra is költeni kell, mint ragasztó, gyurma, számkártya, vízfesték és még sorolhatnánk. Az üzletekben rendkívül nagy a választék, az alacsony árkategóriás termékektől egészen a prémium termékekig. Ha a legolcsóbb taneszközöket nézzük, akkor is körülbelül 6 ezer forinttal könnyítik meg a pénztárcát, és még nincs benne az iskolatáska, a tornaruha és a tornazsák. A hatezer forint pedig akár meg is duplázódhat, ha mindenből a szebbet, a figurásat vagy a jobb minőségűt veszik meg. Összehasonlításképpen: egy sima, egyszerű borítójú füzet átlagosan 27 forintba kerül. Ehhez hozzájön a csomagolópapír ívenkénti átlag 70 forintja, hiszen a gyerekek inkább tanulnak egy esztétikus füzetből, mint egy egyszerűből. Viszont az előre nyomtatott mese- vagy állatfigurás borítójú füzet az egyszerű három-ötszörösébe kerül – és akkor csak a legolcsóbbat említettük.

A polcok roskadoznak a gyermekek számára csábító illatos tollaktól, tarka füzetektől, rúzs formájú radíroktól. A gyártók minden évben előállnak valami újjal, hogy a kisiskolások ne tudjanak ellenállni nekik, de az sem mindegy, hogy hol vásároljuk az óhajtott eszközöket. A hipermarketek nyomott árakkal várják a vásárlókat, akár négyezer forintot is spórolhatnak a szülők, ha ott vásárolnak. Viszont sok kiegészítő terméket nem kínálnak.
Az iskolatáska, a tornaruha és a tornazsák igényli a legtöbb ráfordítást. Az ergonómiailag megfelelő iskolatáskák a hipermarketekben is 1900 forinttól kezdődnek, a világmárkás termékek árai pedig elérhetik a 10 ezer forintot is. A tornadressz is több ezerbe kerül, az ár függ az anyag minőségétől, a ruha formájától és színétől. A fiúk tornafelszerelése egyszerűbb és talán olcsóbb is. Ha ezek árait hozzávesszük a füzetekéhez és a tollakéhoz, akkor már túlszárnyaljuk a 16 ezer forintot. Ehhez pedig még hozzájönnek a tankönyvcsomagok árai, melyek átlagosan 10 ezer forintra rúgnak. Mivel az iskolák dönthetik el, hogy miből tanítanak, ezért eltérnek a tanintézmények tankönyvcsomag-árai. Van olyan iskola, amelyikben 10 ezer forint alatt van, és van, amelyikben duplaannyiba is kerülhet. Összességében átlagosan 26 ezer forintba kerül egy gyermek beiskoláztatása.

Bonyolult támogatási rend

A szülőknek nemcsak állami támogatás jár, hanem a munkáltatók is segíthetik az iskolakezdést. Az szja-törvény alapján a munkáltató az iskolakezdési támogatást adó levonása nélkül fizetheti ki a dolgozójának. A béren kívüli juttatások rendszerében (cafeteria) választható elem egyike azon keveseknek, amelyek után még nem kell adót fizetni, aminek feltehetően többek között a népszerűségét is köszönheti. A magyar cégek 73 százaléka biztosít iskolakezdési támogatást a cafeteria-rendszerben az alkalmazottak számára a Mercer tanácsadócég felmérése szerint.

Azok a munkavállalók részesülhetnek az iskolakezdési támogatásban, akiknek általános vagy középiskolás gyermekük van. 2005-től az adómentes támogatás értékhatárát kétezer forinttal megemelték, így 17 ezer forinttal támogathatja a munkáltató adómenetesen az iskolakezdést. Ha ennél többet fizet, akkor az e fölötti rész adóköteles. Ha a szülőnek több iskoláskorú gyermeke van, akkor gyerekenként illeti meg a 17 ezer forint. A juttatásban mindkét szülő vagy a vele egy háztartásban élő házastárs részesülhet, akkor is, ha egy helyen dolgoznak. Ezzel már 34 ezer forintos támogatással készülhetnek a tanévkezdésre. A támogatás adómentesen a tanév első napját megelőző két hónapban, illetve az azt követő 30 napon belül adható. A munkáltató a támogatást nyújthatja kizárólag tankönyv, taneszköz- vagy ruházatvásárlásra jogosító formában, ekkor nem szükséges a munkáltató nevére szóló készpénzfizetési számla kiállítása. Viszont ha a támogatást a munkáltató olyan utalvánnyal adja, amely a törvényben felsorolt más áru vásárlására is jogosít, akkor a vásárlásról a munkáltató nevére szóló számlát kell benyújtani.

Az idei költségvetésben 8 milliárd forintot különítettek el tankönyvtámogatásra. Ingyentankönyvet igényelhet az, aki tartósan beteg, 3 vagy többgyermekes családban él, egyedülálló szülő neveli vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül.

Még nehéz lehet az iskolatáska

A sajtóban tévesen jelent meg, hogy már idén szeptembertől úgy kell összeállítani az órarendet és a tankönyveket, hogy az alsó tagozatosok iskolatáskájának tömege ne legyen több három kilogrammnál. Brassói Sándor az oktatási tárca főosztályvezető-helyettese a FigyelőNetnek elmondta, hogy a rendelet erre vonatkozó paragrafusa csak a 2006/2007 tanévtől lép hatályba. Az általános iskolák többsége úgy tudja, hogy idén szeptembertől kell betartaniuk ezt a rendeletet. Ezért már most fejtörést okozott a betartása, pedig idén még csak ajánlja az OM az iskolatáskák könnyítését. Brassói szerint már most sem okozhat ez gondot, hiszen minimális erőfeszítést jelent ez az iskoláknak.

A megkeresett iskolaigazgatók nem így látják. Az órarend összeállításánál nem ez a fő szempont – mondja Gáspárné Vágási Julianna a Jókai Mór Általános Iskola igazgatója. A tervezésénél nem mérik le a tankönyvek súlyát, hanem azt veszik figyelembe, hogy mindennap egyenletesen terheljék a diákokat. Tehát a matekórás napokon azért nincs testnevelésóra, mert az már sok lenne a tanulónak, és nem azért, mert a tornaruha nehezíti a táskát. A jövő évtől könnyebben fel lehet készülni, a tankönyvjegyzékbe fel kell tüntetni a tankönyvek tömegét is. Feith Bence, a Bocskai István Általános Iskola igazgatója úgy látja, ha nehezen is, de megoldható, hogy a gyerekek ne cipeljenek többet naponta, mint három kilogramm. Ezt főleg a napközis rendszerrel tudják kiküszöbölni, ahol a tanulók megírják az aznapi házi feladatukat, és másnapra is felkészülnek. A legjobb megoldást az iskolaszekrények jelentenék, de erre nincs pénzük az iskoláknak. Az iskolatáskák könnyítésére azért volt szükség, mert a kisdiákok naponta akár öt kilót is cipelhetnek a hátukon. A fejlődő gerincnek az aránytalanul nagy súly káros, és gerincbetegség alakulhat ki. A tanulók 30 százalékának van komoly mozgásszervi gerincproblémája.


Címkék: üzlet