Hűvös Napbor

Fura nyár ez is, nem is igaz, hogy egyik nyár, akár a másik: volt már melegrekord, hidegrekord, hát komolyan mondom. Kertemben pár hete még berregtek a kabócák, mostanra kussolnak és dideregnek szegények, nem erre számítottak, szégyellem magam előttük, hogy csak ezt tudjuk nyújtani. Amikor épp negyven fok van, jól hűtsük be az idei Napbort. Az [...]

Fura nyár ez is, nem is igaz, hogy egyik nyár, akár a másik: volt már melegrekord, hidegrekord, hát komolyan mondom. Kertemben pár hete még berregtek a kabócák, mostanra kussolnak és dideregnek szegények, nem erre számítottak, szégyellem magam előttük, hogy csak ezt tudjuk nyújtani. Amikor épp negyven fok van, jól hűtsük be az idei Napbort. Az idei Napbor is kicsit más, mint a tavalyi, tükrözvén a nyarak és évjáratok változandóságát.


Az idei Napbor tehát világos zöldes aranysárga színű, telt illatában fa, elég intenzíven, kicsit hangosan. Ízében élénk sav alaphangjára épülő akkord, mely gyümölcsből, fából, elég rendes (13 százalékos) alkoholból és érintésnyi csersavból épül szépen. Utóízben kis kesernye és glicerinédesség elegye. Koncentrált bor lágy faktúrával, jól hangolt, nem komplex és bonyolult. Maszkulin jellegű ital, mely intenzitásban, teltségben és melegségben elüt a 2003-astól, mely ama kabócás-balkánias forróság emlékét zárta palackba mintegy. A tavalyinál kicsit tehát kevésbé meleg, inkább szikárabb, hűvösebb karakterű a 2004-es Napbor. A 2003-as palackban volt aszúsodott pinot gris, és az olaszrizling dominált benne, most a chardonnay az úr, de ő se bírta igazán lenyomni, helyére tenni, temperálni, beintegrálni a fát.

A Napbor a kiváló Lőrincz Görgy műhelyéből származik. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb fiatal borásza ő, tudatos mester, mind fehér, mind vörösborokban pazar dolgozatai vannak, magam rend-
kívül mélyreható vizsgálatokat végeztem főleg a 2003-as pinot-s
és merlot-s palackjaiban, ám májam sikoltva megriadt. Lőrincz sikerei ellenére sem Eger, sem pincészete, a St. Andrea teljesítményével nem elégedett. Pontosabban úgy látja: Eger, az egriség, az egri bor stílusa még nem határozható meg. A borvidék még keresi a hangját. A benne rejlő potenciál óriási, hiszen itt a nagy száraz fehérbor ugyanúgy elkészíthető, mint a világnagy vörös. A St. Andrea sincs még csúcsra járatva, még nem látni tisztán, mi van a talajba és a gyümölcsbe rejtve.

Az idei Napbort is fehér húsú szárnyasokhoz és halakhoz ajánljuk, mint tavaly. Füstölt pisztráng a Szalajka-völgyből, nyelvhal vagy rombuszhal, esetleg aligátorteknős – ez nem biztos, hogy van a Szalajkában -, és füstölt- vagy kecskesajt mellé is jó lehet. Jó név, szép címke, kétezer körüli ár.

Címkék: Hetilap: Plusz