Korrekciót okoztak a gyorsjelentések

Fordult a kocka a tőzsdén. Jóllehet volt néhány kiemelkedő teljesítmény, a második negyedéves gyorsjelentések zömében csalódást okoztak a befektetőknek.

A vártnál kevésbé sikeres negyedéves gyorsjelentési szezont zárt a Budapesti Értéktőzsde – legalábbis ahhoz képest, hogy korábban elkényeztettek minket a vállalatok. Az utóbbi negyedévekben ugyanis a tényszámok sorra verték az elemzői várakozásokat, és a pozitív meglepetések felfelé hajtották az árfolyamokat is. Ez most megfordult.

Negatív löket az árfolyamnak

Amíg a vállalati gyorsjelentések terén a négy blue chip közül három (a Mol, a MagyarTel és a Richter) a vártnál jobb eredményt publikált, az OTP pedig telibe találta a várakozásokat, addig a tágabb értelemben vett hét legfontosabb részvény esetében már csak 4-1-2 lett a „találati arány”. Volt két cég (BorsodChem, Egis), amelyik csalódást okozott, a túlteljesítő vállalatok közül viszont senkinek a profitja nem vitte át a plafont, vagyis mondhatjuk, hogy a várakozásokat csak mellbedobással tudták überelni.

Az eredmények okozta árfolyam-reakciók siralmasak voltak. Az FHB gyorsjelentése napján 2 százalékot, a BorsodChem 5 százalékot, az Egis 9 százalékot esett és a két pénteki „jelentő” is meredek zuhanással nyitotta a napot, majd az első órát már 3 százalékos mínuszban töltötte. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy azok, akik arra spekuláltak, hogy a vállalatok ismét képesek lesznek az elemzői konszenzusnál jobb eredményeket publikálni, most komoly veszteségeket kénytelenek elkönyvelni.

Meglepetések az OTP-től

Az ezen a héten közzétett riportok közül kétségtelenül a Mol és az OTP számait előzte meg a legnagyobb várakozás. Az OTP a várt 38,7 milliárd forintos eredménnyel szemben 38,1 milliárdos profitról számolt be, de az eltérés olyan kicsi, hogy ezt nyugodtan nevezhetjük a várakozásoknak megfelelő eredménynek. Abban az esetben, ha egy kicsit belemászunk a számokba, egy nagyon érdekes dolgot vélünk felfedezni: egyszerre lettek jobbak a bevételek és a kiadások. A bevételek esetében mindenképp érdemes kiemelni a nettó kamatbevételek alakulását, ugyanis a várt 70 milliárd forinttal szemben közel 77 milliárd forintos nettó kamatbevételt realizált a bank. Ez a csökkenő hozamkörnyezetben a gazdasági törvényszerűségek megcáfolása, Nobel-díj járna érte. Az OTP – vélhetően a remek eszköz-forrás menedzsmentnek köszönhetően – sikeresen konzerválta a magas nettó kamatmarzsot 6 százalékon.

Ezzel szemben azonban meglepő ugrás következett be a működési költségek terén, és ez kioltotta a magasabb bevételt, illetve összességében „csak” a várakozásoknak megfelelő eredményhez vezetett. A költségek terén bekövetkező növekedés azonban meglepő és a gyorsjelentés alapján sem lehet könnyen megmagyarázni. (Vélhetően majd csak a menedzsment és az elemzők között szokásos negyedéves konferenciabeszélgetésen derül ki ezen tételek valós tartalma.)

Mol – ahogy várták

A Mol második negyedéve igen erősre sikeredett. Pech, hogy a várakozások is bátrak voltak, és így nem sikerült látványosan megverni a konszenzust. A 62,9 milliárd forintos eredmény 115 százalékkal magasabb a tavalyi második negyedévesnél. A profit ilyen mértékű növekedése három tényezőnek tudható be. Egyrészt a kutatás-termelés üzletágnál a magas olajáraknak köszönhetően 87 százalékkal magasabb üzemi eredmény keletkezett. Másrészt, a legnagyobb üzletágnak számító finomítás-kereskedelem 55 százalékkal növelte eredményét, főként a 87 százalékkal bővülő dízel-profittartalomnak köszönhetően. Harmadsorban pedig a pénzügyi műveletek egyenlege javult 5 milliárd forinttal a tavalyi közel 11 milliárd forintos mínuszhoz képest. A Mol esetében a kilátások továbbra is jók, de mivel az árfolyam már most optimista szcenáriót tükröz, így nehéz lesz a jövőben is lenyűgözni a befektetőket.

Sztárpapír lett a Matávból

Az egyetlen cégjelentés, amelynek számai láttán igazán elégedetten dőlhettek hátra a részvényesek, az a Magyar Telekomé volt. A vállalattól 20 milliárdos profitot vártak, amiből lett végül 23 milliárd, a MagyarTel-részvényekből pedig sztárpapír lett. Persze ez a csoda még három napig sem tartott, ugyanis pénteken már a MagyarTel kurzusát is elsodorta a korrekció. A társaság esetében egyértelműen a mobilszegmens felelős a jó teljesítményért, és a hangulatot tovább javította, hogy még az árbevétel is tudott növekedni. Habár itt volt egy kis trükk, mert a MagyarTel most konszolidálta első ízben az új szerzeményét, a Telekom Montenegrót (TCG – Telekom Crna Gora). A TCG-hez kapcsolódó árbevétel nélkül azonban a forgalom 3 százalékkal csökkent volna, ami már nem annyira kedvező. A MagyarTel jó eredményeihez hozzájárult a költségcsökkentés is, azonban voltak olyan tételek, amelyek „túl jónak” tűntek, illetve kérdéses, hogy tartósan fennmaradnak-e. Ettől függetlenül valószínűleg erősödni fognak az éves várakozások, és ez jót tehet a részvény árfolyamának is.

A két nagy vesztes

A hét két nagy csalódását a BorsodChem (Bchem) és az Egis szállította. Ráadásul ők nem is tehetnek semmiről, azonkívül, hogy túl jók voltak. Történt ugyanis, hogy mind a Bchem, mind az Egis remek eredményekről számolt be már az év első három hónapjában, sőt a Richter is kitett magáért néhány héttel ezelőtt publikált riportjában. Márpedig ennek tükrében jelentős mértékben elszaladtak a piaci várakozások, és ezeknek már nem sikerült megfelelnie egyik társaságnak sem.

Az Egis esetében egy viszonylag csekély mértékű, 6 százalékos elmaradás a várakozásoktól szinte már pánikszerű eladásba torkollott, és a befektetők 15 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni két nap alatt. A BorsodChem esetében már súlyosabb volt az elmaradás, hiszen a profit 27 százalékkal lett alacsonyabb a konszenzusnál, és ez el is intézte az árfolyamot, amely 8 százalékos veszteséget mutatott. A BorsodChem esetében egyértelműen a működési környezet áll a csalódás hátterében, és az elemzők kénytelenek lesznek jelentős mértékben csökkenteni a jövőre vonatkozó várakozásaikat.

Címkék: tőzsde