Greenspan folytatná a kamatemelést

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke csütörtöki gazdaságértékelő beszédében kijelentette: mérsékelt ütemben, de folytatódhat a kamatemelési sorozat. Ezzel azokat a spekulációkat igyekezett hűteni, amelyek a kamatemelési ciklus véget érésével kalkuláltak - írja a Financial Times.

A FED elnöke szerint egészségesen fejlődik az amerikai gazdaság, jóllehet a volatilis olajárak miatt voltak jó és rossz periódusok is. Greenspan kifejtette: nem kell attól tartani, hogy tartósan lelassulna a gazdaság növekedése, de az inflációt továbbra is folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Az adatok alapján mindenesetre mérsékelt ütemben folytatható a kamatok emelése – tette hozzá.

Az amerikai alapkamat (a federal funds rate) jelenleg 3 százalékon áll, legutóbb május 4-én emelkedett újabb 25 bázisponttal. A kamatemelési ciklus 2004. júniusában kezdődött, azóta a kamat negyed százalékpontos lépcsőkkel kúszott fel az 1 százalékos mélypontról 3 százalékra (ahol utoljára közel három évvel ezelőtt tartózkodott).

Greenspan beszéde egyébként nem okozott nagy meglepetést – jegyzik meg a kommentárok -, a tőkepiacok is megnyugvással vették tudomásul az elhangzottakat.

Címkék: üzlet