Csökkenő építőanyag eladások

Az építőanyag-iparban és -kereskedelemben májusig 20-30 százalékos piaci visszaesés történt, és az év hátralevő részében sem várható jelentősebb fellendülés. Antoni Péter, a Raab Karcher Tüzép Rt. vezérigazgatója szerint ez az üzletek bezárását vetíti előre – írja a Világgazdaság.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Fészekrakó program sem hozott jelentős fellendülést az építőipar piacán: döntő részben annyi történt, hogy a beruházók, ha kellett, az eredeti tervek megváltoztatásával a kedvezmények igénybevételéhez igazodó kisebb lakásokat kezdtek el építeni. Antoni Péter szerint ezért lényeges lenne a programban meghatározott életkor és összeghatárok felülvizsgálata.

A jelenlegi helyzet oda vezetett, hogy az építőanyag-iparban és -kereskedelemben májusig 20-30 százalékos piaci visszaesés regisztrálható és a mostani tendencia szerint az év hátralevő részében sem várható jelentősebb fellendülés. A cégvezető szerint az idén piacra lépő újabb, nemzetközi építőanyag-kereskedelmi cégek megjelenésével nemcsak a verseny további kiéleződésére, hanem piaci konszolidációra is számítani lehet. Megítélése szerint akár még a közelmúltban átadott áruházak némelyikének bezárására is sor kerülhet. A konszolidáció irányában mutat az is, hogy a körbetartozás elharapózása miatt ma már a bankok is egyre gyakrabban csak úgy adnak hitelt, ha ellenjegyezhetik az alvállalkozó, illetve a beszállító számláját.

Címkék: Hazai gazdaság