Indulhat a licit

Sikeresnek tűnik az Antenna Hungária magánosítása, magasról indul a licit a privatizáció második fordulójában.

Nem tettek rossz lóra azok, akik a társaság privatizációjában bízva vettek az Antenna Hungária részvényeiből. Az árfolyam a 460 forintos osztalék kifizetése után is kezd visszatérni a 4400 forint körüli szintre, pedig ezt korábban az elemzők fundamentális szemszögből már túlzottnak tartották. Az ok egyértelmű: az első privatizációs forduló nyomán az már biztosnak tűnik, hogy legalább 4266 forintot megad majd valaki az Antenna-részvények darabjáért.


A tíz érdeklődőből a főleg szakmai szempontokat mérlegelő első privatizációs forduló után hat jutott a második körbe; az Abertis Telecom, a Ceské Radiokomunikace, a Macquarie Hírközlési Konzorcium, az ORF, a Swisscom, és a TdF. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. – miután az első körben megszűrte az érdeklődőket – a második fordulóban csak a pénztárcájukra kíváncsi. Tiszták a játékszabályok: az viszi el a céget, aki a legtöbbet kínálja.

Az első körös árról csak annyit lehet tudni, hogy a 75 százalék plusz 1 szavazatot megtestesítő csomagért a második fordulóba jutók által adott ajánlatok 18,81 és 38 milliárd forint között szóródtak. Az első körben adott ajánlatokon a másodikban már nem lehet csökkenteni, így amennyiben a legtöbbet ajánló nem lép vissza, úgy 38 milliárd forintról indul a licit. Ez részvényenként 4266 forintnak felel meg, nagyjából annyinak, amennyit a piac eddig felső értékként tudott elképzelni.

Az AH kisrészvényesei tehát továbbra is nyugodtan lógázhatják a lábukat. A majdani nyertes befektetőnek ajánlatot kell tennie a kisrészvényesek papírjaira is. Az ajánlati ár nem lehet alacsonyabb a 180 napos átlagár és a privatizációs ügylet ára közül a magasabbiknál. A 180 napos átlagár közel 4200 forint, a jelenlegi legmagasabb privatizációs ajánlat pedig a már említett 4266 forint, így a legnagyobb kockázat a privatizációs folyamat esetleges (nem valószínű) megtörése.

A képet a vagyonát eladni kívánó ÁPVRt.-n és a kisbefektetőkön kívül természetesen egyéb játékosok is színesítik. Nem csak a 10 százalék feletti részvénycsomagon ülő, akár különalku kiharcolására is képes Megdet Rahimkulov, hanem egyéb spekulánsok is lehetnek a történetben. Nem lehet tudni, hogy nem indul-e meg a 180 napos átlagár mesterséges növelésére irányuló spekuláció a privatizáció késő őszi zárása előtt; valószínűleg pár piaci szereplő már elgondolkozott a lehetőségen. Szinte az lenne a meglepő, ha az idő előrehaladtával nem ugrana meg kis forgalommal, ámde különösebb ok nélkül az AH árfolyama.