Erősödő forint

Külső és technikai tényezők segítették az elmúlt napokban elért váratlan erősödéshez a magyar fizetőeszközt.

Váratlan erősödést produkált a forintárfolyama a múlt hét végén, és a lendület kitartott e hét elején is. Az elmozdulás mértéke is meglepte a piaci szereplőket, hiszen múlt hét szerdán reggel több mint 255 forintot kellett adni egy euróért (ezzel újabb éves mélypont dőlt meg a forint szemszögéből nézve), e hét hétfőn pedig már stabilan 250 alá mozdult az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy közel három hónap lassú gyengülésének harmadát korrigálta a piac mindössze három nap alatt.

Noha ilyen árfolyammozgásra kevesen számítottak, a körülményekből több érdekes következtetést is le lehet vonni. Először is igen feltűnő volt, hogy a forint erősödése teljesen egybevágott a régiós devizák azonos irányú elmozdulásával, sőt a drágulás közel fele a magyarországi munkaidőn kívül következett be, lényegében a hazai piaci szereplők aktív részvétele nélkül. A kereskedők elmondása szerint a forgalom nem volt nagy, kisebb euróeladások szinte nulla vételi érdeklődéssel álltak szemben. Úgy tűnik, bekövetkezett az a forgatókönyv, amelyre viszont néhány elemző már a múlt héten figyelmeztetett: ha mindenki forintgyengülésre számít és ennek megfelelő pozícióban ül, ellentétes irányú elmozdulás esetén senki sem áll majd az ő oldalukon (Figyelő, 2005/22. szám).

Márpedig abban semmi változás nem történt az elmúlt napokban, hogy a szakértők döntő többsége a magyar pénz gyengélkedésére számít, főként a költségvetés romló helyzete és a kormányzat ezzel kapcsolatos „trehánysága”, a probléma nem megfelelő kezelése miatt. Az elmúlt napokban például a Credit Suisse First Boston ismételte meg a forint eladására és a dollár vételére szóló ajánlását, az ilyen jellegű hírekből ugyanakkor azt is ki lehet olvasni, hogy a CSFB-ügyfelek is ülnek a forintellenes pozíciókban, és várják a gyengülést.

A forint felpattanásának oka technikai szempontból tehát kézenfekvőnek látszik: a gyengülésre játszó befektetők úgy érezték, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő minapi osztályzatrontása, valamint az Európai Unió alkotmányos szerződésének a sorsát eldöntő francia és a holland „nem” szavazat után nemigen van olyan konkrét esemény, amely a gyengülés irányába hatna, ezért beindult a profitrealizálás. A hirtelen erősödés pedig több más befektetőnek is kiszállási jel volt, őket nem érdekelte, miért erősödik a forint, csak az, hogy ha már így viselkedik, jobb likvidálni a pozíciót.

A forintpiaci hangulatváltozásnak azonban van egy likviditási oka is. A feltörekvő piaci kötvények hozamprémiumának növekedése megállt, azzal párhuzamosan, hogy megfordult a március vége óta tartó pénzkivonás az ilyen konstrukciókból. Miközben május közepén még a hozamkülönbségekre spekuláló hedge fundok tetemes áprilisi veszteségeiről cikkeztek a világ vezető gazdasági lapjai, az egyik fontos iránytű, a 10 éves amerikai állampapírhozam meredeken elindult a lejtőn. Miközben mindenki az uniós népszavazással volt elfoglalva, a tengerentúlon kézzelfoghatóan enyhültek az inflációs félelmek, lelohadtak a kamatemelési várakozások, estek a kötvényhozamok és erősödtek a tőzsdei árfolyamok. Amikor közép-európai devizákban utazó befektetők figyelme „leakadt” az uniós jövő boncolgatásáról, azt találták, hogy a piaci helyzet szépen javult.

Márciusban a 10 éves amerikai kötvényhozam váratlan megugrása váltotta ki régiónk kötvény-, részvény- és devizapiacain a heves korrekciót. Akkor 4,3-ról pár nap alatt ment fel 4,6 százalékig a hozam, most viszont szintén rövid idő alatt esett le 4,1-ről 3,9 százalékra. Ez már történelmi összehasonlításban is rendkívül alacsony érték, amely a magas hozamot biztosító, ám kockázatosabb befektetések felé tereli a befektetőket.

A forint napokban bekövetkezett erősödése tehát semmiképpen sem hozható összefüggésbe a hazai folyamatokkal. Sem az elmúlt napokban érkezett makroadatok, sem az újabb rekordra emelkedő benzinár nem befolyásolja érdemben a kamatcsökkentési várakozásokat (néhány 25 bázispontos vágás az év végéig), a forint nagy valószínűséggel a következő napokban is a külpiaci hatások bűvöletében él majd. Ha folytatódik a beáramlás a feltörekvő piaci kötvényalapokba, rövid távon további szerény erősödésre is esély látszik.

Címkék: Hetilap: Aktuális