A magyar korrupciót vizsgálta az OECD

Az OECD nemzetközi megvesztegetésekkel foglalkozó munkacsoportja nyilvánosságra hozta Magyarországgal kapcsolatos jelentését.

A 70 oldalas irat kitér a korrupció magyarországi jelenlétére, a törvények és a gyakorlat kritikájára is.

Tavaly októberében járt hazánkban a világ legfejlettebb államait tömörítő OECD munkacsoportja. A most nyilvánosságra hozott ajánlások szerint a magyar hatóságoknak módosítaniuk kell a gazdasági társaságok büntetőjogi felelősségét. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis csak akkor tehetők felelőssé nemzetközi korrupciós ügyekben, ha ugyanebben az ügyben már egy természetes személyt jogerősen elítéltek. A szakértők szerint ezt a korlátozást ell kell törölni.

Az ügyészég központi nyomozóhivatalát meg kell erősíteni, így biztosítva azt, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök és munkatársak az esetek felderítésében.

A jelentés szerint átláthatóbbá kell tenni a nyomozó- és büntetőeljárást azáltal, hogy a felettes főügyészek döntéseit rögzíteni kell a nyomozati- és periratokban. Így érthetőbbé válik a döntések háttere, adott esetben világossá válhat az is, hogy miért zártak le egy ügyet.

Kötelezővé tenné a munkacsoport, hogy a cég könyvelői és könyvviszgálói jelentsék a vesztegetésgyanús ügyeklet a cég menedzsmentjének. A jelenlegi szabályozás ugyanis zavaros az OECD szakértői szerint.

Címkék: üzlet