140 milliót ért a pécsi Tiziano

A Nagyházi Galéria négynapos árverésének első napján 140 millió forintért talált gazdára kedden este egy Tiziano-festmény. Ezzel ez lett az idei tavaszi aukciós szezon legdrágább tétele, és egyben a Magyarországon elárverezett harmadik legértékesebb mű.

Mint arról korábban beszámoltunk, kivételesen értékes festmény gazdagította a Nagyházi Galéria tavaszi művészeti aukciójának katalógusát. A 65 millió forintról indított Tiziano-kép (Mária gyermekével és egy Szent Pál képében megjelenő donátorral) a FigyelőNet információi szerint a keddi, első napon meglehetősen nagy mozgolódást generált a licitálók körében, míg végül két licitáló versenyzett komolyabban.

A “harc” végül 140 millió forintos leütési árat eredményezett, miáltal a Tiziano-festmény a mostani tavaszi szezon eddigi legmagasabb áron elkelt műve. A magyarországi aukciós rekordlistát két Munkácsy Mihály festmény vezeti (a Poros út I. címűt 2003 telén 220 millió forintértA baba látogatóit 2003 tavaszán 160 millióért vásárolták meg), Vecellio Tiziano képe így a harmadik legértékesebb tétel.

A kép sorsa egyébként meglehetősen érdekesen alakult. Eddigi tulajdonosa egy pécsi család volt, amelynek tagjai az örökségül kapott alkotáson néhány millió forintért kívántak túladni. Mintegy 40 évig úgy lógott a család házának falán, hogy egy “velencei festő” műveként tartották számon, így nem kis meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy valójában az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb mesterének eredeti alkotása.
 

 

Címkék: pénzügy