Nem egyértelmű a jegybank ülésének kimenetele

Nulla és 25 bázispont között szóródnak az elemzői várakozások az MNB hétfői kamatdöntését illetően.

Hétfőn délután kettő órakor jelentik be, hogy milyen határozatot hozott az MNB Monetáris Tanácsa. A várakozások szerint újabb 25 bázispontos, azaz negyedszázalékos kamatcsökkentésről fog dönteni a testület, miáltal az alapkamat 7,25 százalékra eshet. Zékáény András, az ING elemzője szerint érdekesség, hogy a piac 22 bázispontos kamatcsökkentést áraz, ami azt jelenti, hogy csak a piaci szereplők 88 százaléka számít kamatcsökkentésre, míg 12 százalékuk nem.

Ez így volt az előző két alkalommal is, amikor egyes piaci szereplők úgy érezték, hogy fennáll az esélye egy, a vártnál kisebb kamatcsökkentésnek is. Azonban a szavazati arányok nyilvánosságra hozatala után mindig azt lehetett látni, hogy a tagok részéről az érzékenység inkább az agresszívabb irányban volt, azaz mindig a nagyobb kamatcsökkentés esélye vetődött fel, semmint a kisebbé.

Zékány szerint azért sem egyértelmű a mai döntés, mert a forint sokat gyengült az elmúlt időszakban és már 253 forintot adnak egy euróért. Ráadásul a dollár is erősödött, ami hamarosan az üzemanyagárak és ezáltal az infláció emelkedéséhez vezethet. Természetesen monetáris politikával megfékezni az importált inflációt nem igazán lehet – teszi hozzá lapunk befektetési szakértője -, de ezt a tényezőt mindenképp érdemes lesz figyelembe venni a döntéshozatalnál.

Címkék: pénzügy