Meglepő fordulat a tőzsdén

Nem tudni, mitől fordult a trend, de a nagy bukások után végre erősödött a tőzsde. Hétfőn viszont borítékolható a Magyar Telekom esése.

Ha már egy jó gyorsjelentési szezon sem képes felrázni a piacot, akkor mi? Sokan tették fel ezt a kérdést azt követően, hogy bár összességében a várakozásokat mérsékelten meghaladó eredményekről számoltak be a vállalatok, a piac mégis csak esett tovább. Azonban valamilyen oknál fogva a múlt héten a trend fordult és az árfolyamok emelkedtek…

Nehéz lenne kiemelni egy momentumot, ami a múlt heti emelkedéshez vezetett. No nem azért, mert bővelkedtünk volna fontos vállalati hírekben és nem tudnánk választani, hanem éppen a jó hírek hiánya melletti emelkedés okozott meglepetést.

Nagy bukás után felfelé

A legjobb teljesítményeket nem meglepő módon éppen azoknál a részvényeknél regisztrálhattuk, amelyek a legnagyobb mértékben estek az elmúlt időszakban: az OTP, a Magyar Telekom és az FHB papírjainál. A BUX a segítségükkel majdnem le is dolgozta a gyorsjelentési hét jelentős, 4,7 százalékos veszteségét is.

Akadtak azonban kakukktojások is. Mindenek előtt az Egis lógott ki a sorból, miután a remek eredményének köszönhetően a múlt héten újabb 7 százalékot meghaladó mértékben toldotta meg az azt megelőző heti remek teljesítményét. Az Egis árfolyama azonban még mindig igen messze van a történelmi csúcsot jelentő 18 755 forintos szinttől (a múlt hetet hajszálnyival a 17 ezres küszöb alatt zárta), amelyet még a februári és márciusi száguldozás után ért el. Az eléggé valószínűtlen, hogy ezt a szintet a gyógyszercég rövid távon képes lenne megcsípni, tekintve a nemzetközi hangulatot, de az elemzői vélemények szerint a papír többet ér a jelenlegi árfolyamánál.

Bajban az elemzők

A gyorsjelentéseket követő hetek általában az elemzői le- és felminősítések jegyében telnek. Megint nehéz dolguk lesz, ugyanis választaniuk kell majd a fundamentális és a kereskedési szemléletű ajánlások között. Vegyük például a Mol esetét. A Mol jó számokkal rukkolt elő, az eredményei alapján az év végére várt elemzői konszenzus konzervatívnak tűnik. Tehát a profitvárakozásoknak, és ezzel párhuzamosan a célárfolyamoknak is emelkedniük kellene.

Csakhogy a szektor részvényeinek mozgását alapvetően az olajár és a finomítói profitabilitás határozza meg, márpedig a nagyon magas szintek ellenére a trend negatív, ami nem fogja támogatni a hírek szintjén a Mol teljesítményét. Egyszóval, a társaság papírja olcsó, de ettől még nem biztos, hogy az ára emelkedni fog.

A Magyar Telekom esni fog

A hétfői nap két eseménye a Magyar Telekom (Matáv) osztalékszelvény-vágása és a Monetáris Tanács ülése lesz. A Magyar Telekom az idén is a tavalyi évhez hasonlóan, részvényenként 70 forint osztalékot fizet, ami a pénteki 868 forintos záróárra vetítve 8,1 százalékos osztalékhozam. Utoljára pénteken lehetett a részvényekkel úgy kereskedni, hogy azok tartalmazták még az osztalékot is.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy hétfőn nyitásban körülbelül 70 forinttal fog esni a részvény árfolyama és megkóstolja a 800 forint alatti szinteket is. Nem kell tehát meglepődni, és szívünkhöz kapni akkor, ha a hétfői napon jókorát esik a Magyar Telekom részvényeinek ára, ez teljesen természetes jelenség.




Címkék: pénzügy