Módosítaná a kormány a területfejlesztés koncepcióját

Az eddigi létszámarányos forráselosztás helyett elsősorban a fejettségre lesz tekintettel a területfejlesztésben a kormány, és az elkövetkezendő időszakban ilyen értelmű javaslatokat kíván a Parlament elé terjeszteni.

A területfejlesztés koncepciójának módosítására készül a kormány – közölte szombaton a kormányszóvivő Békéscsabán. László Boglár a kormányfő által vezetett, a hátrányos megyék felzárkóztatásáról szóló munkamegbeszélést követő szóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az eddigi létszámarányos forráselosztás helyett elsősorban a fejlettségre lesz tekintettel a területfejlesztésben a kormány, és az elkövetkezendő időszakban ilyen értelmű javaslatokat kíván a Parlament elé terjeszteni.

A szóvivő szavai szerint a javaslat a vidék- és területfejlesztés tervezésében és forráselosztásában teljesen új koncepciót jelent vagyis az eddigi létszámarányos forráselosztás helyett a leszakadtabb települések térségek lennének több támogatásra jogosultak. A kormány ezzel párhuzamosan indokoltnak tartja áttekinteni azokat a szervezeteket és struktúrákat is, amelyek a vidékfejlesztésbe vesznek részt.

A békéscsabai munkamegbeszélésen Békés vezetői mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye első emberei is beszámoltak terveikről. A házigazda Varga Zoltán elmondta, arra hívták fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a megye rossz megközelítésén, és a hátrányos helyzet felszámolásán segíthetne a 44-es főútvonal Kecskemét és Békéscsaba közötti szakaszának kétszer két sávos autóúttá történő átépítése.

“A miniszterelnöktől ígéretet kaptunk arra, hogy a kormány a Nemzeti Autópálya Rt.-vel közösen megvizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne a kormányzati források mellett a vállalkozásokat is bevonni az útépítésbe annak érdekében, hogy a következő tervezési ciklusban megépüljön a gyorsforgalmi út” – mondta.

A tájékoztatón Tokár István, Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlésének elnöke üdvözölte, hogy a kormány át kívánja tekinteni a területfejlesztés intézményrendszerét. Mint mondta a megyei és regionális fejlesztési tanácsoknak van már kellő munkatapasztalat arra, hogy helyben tudjanak dönteni a fejlesztésekről, ezért több forrást kell nekik biztosítani.
A megyei elnök emellett kérte a kormányfőt, hogy támogassa a tervezett M4-es út fejlesztését, valamint a Tisza-tó mellett húzódó Fegyvernek-Tiszafüred közút felújítását.

Címkék: üzlet