EAPB: szükségesek az állami tulajdonú bankok

Az Európai Állami Bankok Szövetsége (European Association of Public Banks - EAPB) azért lobbizik az Európai Bizottságban, hogy az állami bankoknak továbbra is létjogosultságuk legyen az európai pénzügyi piacon - mondta Henning Schoppmann, a szövetség főtitkára.

A brüsszeli székhelyű szövetség, amelynek húsz tagja van Budapesten tartotta éves közgyűlését, mintegy száz pénzügyi intézményt képviselőinek részvételével.

A szervezet tagjainak együttes részesedése mintegy 15 százalék az európai pénzügyi piacon, összevont mérlegfőösszegük meghaladja a 3000 milliárd eurót, alkalmazottaik száma pedig a 170 ezret.

Palicskó Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) brüsszeli képviseleti irodájának vezetője elmondta: az EAPB-t azért hozták létre, hogy megfelelően képviselje az állami tulajdonú bankok érdekeit az EU bizottságaiban. A szövetség először tartja közgyűlését az EU-hoz újonnan csatlakozott országban, amivel az irodavezető szerint a szervezet elismeri a magyar állam gazdasági integrációért tett erőfeszítéseit.

A mostani közgyűlésen is szóba került az örökzöld téma, nevezetesen, hogy szükség van-e állami tulajdonú bankokra. A szövetség tagjai szerint szükség van arra a misszióra, amit az állami bankok betöltenek a gazdaság élénkítésében, a privát bankok ebben nem tudnák őket helyettesíteni – mondta az irodavezető.

A közgyűlésnek az MFB adott otthont, amely 2003 óta teljes jogú tagja az EAPB-nek. Az állami tulajdonú fejlesztési bank vezérigazgatója, Erős János a nemzetközi szövetség alelnöke. Mint Palicskó Csaba elmondta, az MFB az EAPB mindhárom – gazdasági és pénzügyi, jogi és versenyjogi valamint fejlesztési – bizottságába delegált tagot, így módjában áll minden, a szektor munkájára hatással bíró határozattervezetet minősíteni.

Az EAPB közgyűlésén résztvevő állami bankok képviselőit Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára tájékoztatta a magyar gazdaság helyzetéről, továbbá arról, hogy a kormány milyen erőfeszítéseket tesz a gazdasági integrációért, az MFB pedig bemutatta termékeit, s beszámolt arról, hogyan kíván hozzájárulni a gazdaság versenyképességének növeléséhez.

Címkék: üzlet