Az egykulcsos adózás

Magyarországon is napirendre került: Veres János pénzügyminiszter a minap úgy fogalmazott, hogy a kormány „gondolkodik” e lehetőségen, jóllehet még nincs döntés az ügyben. Az egykulcsos adózás bevetése az áfa, a személyi jövedelemadó és a társasági adó kulcsának 20 százalék körüli egységesítését jelentené. Több, tavaly csatlakozott uniós tagállam (a baltiak és Szlovákia) már alkalmazza a közteherviselés [...]

Magyarországon is napirendre került: Veres János pénzügyminiszter a minap úgy fogalmazott, hogy a kormány „gondolkodik” e lehetőségen, jóllehet még nincs döntés az ügyben. Az egykulcsos adózás bevetése az áfa, a személyi jövedelemadó és a társasági adó kulcsának 20 százalék körüli egységesítését jelentené. Több, tavaly csatlakozott uniós tagállam (a baltiak és Szlovákia) már alkalmazza a közteherviselés ezen formáját, Csehországban ugyanezt a lépést fontolgatják, és a hamarosan szintén az EU-ba lépő Románia is így próbálja erősíteni a versenyképességét.

Az egykulcsos adózás legnagyobb előnye, hogy egyszerű és transzparens viszonyokat teremt a költségvetés bevételi oldalán. Márpedig erre esetünkben nagy szükség lenne. A magyar rendszer elképesztően bonyolult, a sok és áttekinthetetlen kedvezmény miatt leginkább a zavarosban halászóknak kedvez. Az egységes kulcsok mellett szól továbbá, hogy az áfa- és a szja-terhek enyhülésétől az ország versenyképességének javulását lehet remélni. Ráadásul az sem kizárt, hogy az adókulcsok mérséklése a bevételek növelését eredményezné, mint az történt a társasági adókulcs csökkentésekor a kilencvenes évek közepén, illetve az eva bevezetésekor 2002-ben. Az egységes adókulcs mindenesetre reformerejű lépés lenne, amely megbolygatná a fiskális állóvizet.

Az is tény azonban, hogy az adóztatás ezen formája nem túlságosan kifinomult: nyugat-európai megállapodott demokráciákban ilyen típusú közteherviselés nem létezik. Mégpedig azért nem, mert ellentmond annak a társadalompolitikai elvnek, hogy a magasabb jövedelműek nagyobb kulccsal adózzanak. Az egységes adókulcs tipikusan „kelet-európai” találmány, elsősorban ezen országok versenyképességét kívánja ösztönözni. Igaz, a magyar esetben a leghatásosabb ösztönzőnek a tb-járulékok mérséklése bizonyulna, ez viszont már megvalósíthatatlan a kiadási oldal átalakítása nélkül.

Az „egykulcsosnak” azonban van még egy előnye: eszköz lehet a nagyra nőtt és lomha államigazgatás korszerűsítéséhez. Ezért bevezetését, akár átmeneti jelleggel is, indokoltnak tartjuk.