Szenzáció érik a Nagyházinál

A nagy tavaszi művészeti aukciók még hátralevő eseményein akár új hazai rekordot is hozhat egy Tiziano-festmény, amelyet a Nagyházi Galériában kínálnak eladásra 65 millió forintos induló áron.

A nagy nemzetközi aukciósházak is ritkán büszkélkedhetnek az egyik legnagyobb olasz reneszánsz mesternek tartott Vecellio Tiziano (1489-1576) képeivel, ezért is nagy szó, hogy a Nagyházi Galéria május 24-ei árverésén egy neki tulajdonított kép gazdagítja a kínálatot.

A Mária gyermekével és egy Szent Pál képében megjelenő donátorral című 108*96,5 centiméteres olajfestmény kikiáltási ára 65 millió forint, ám tényleges értéke – a galéria tulajdonosa szerint – lényegesen efölött van. Szakértők szerint akár az is elképzelhető, hogy az eddigi rekordot tartó Munkácsy-képet (a 220 millió forintért elkelt Poros út I.-et) is utolérheti a leütési ára. Ugyanakkor az is igaz, hogy nincs sok árverési tapasztalat Tiziano-val kapcsolatban (hazai egyáltalán nem), és a kép védettsége (valamint az ebből fakadó export-tilalma) valamelyest csökkentheti a gyűjtők szemében az értékét.

A Tiziano-festmény mostani tulajdonosa állítólag egy pécsi család, amelynek tagjai 40 éven át nem is sejtették, hogy ekkora érték van a birtokukban. Családi hagyatékként legfeljebb néhány millióra tartották, igaz, nem is gondolták, hogy az eddig „velencei mesterként” nyilvántartott alkotó valójában Tiziano.

Címkék: pénzügy