Továbbállnak

A jogvédelmi biztosításokat nálunk meghonosító társaság az ígéretesebbnek tűnő Amerikába távozik.

Sajnos most nem tudunk szerződni Önnel, forduljon inkább az Európa Biztosítóhoz – hárítja el egy udvarias hang a Figyelő munkatársának kérését az Arag Biztosító ügyfélszolgálatának kék számán. Nincs azonban szó diszkriminációról, bárki is tárcsázza az Arag call centerét, ugyanezt a választ kapja. A német tulajdonban álló jogvédelmi biztosító ugyanis rövid két és fél éves kaland után elhagyja Magyarországot.


A Düsseldorfi székház. Toronymagasan az amerikai a legsikeresebb az Arag piacai közül.

MEGLEPETÉS. “Bennünket is váratlanul ért a tulajdonos decem-berben született döntése, hisz német anyavállalatunk korábban semmi jelét nem adta annak, hogy kivonulni készül erről a piacról” – mondja Borbély Attila, az Arag elnök-vezérigazgatója. A veszélyt nem érezték az itteni vezetők, mivel úgy látták, hogy fejlődésük megfelel a magyarországi egyéb biztosítási területek eredményességének. A főtevékenységnek számító jogvédelmi biztosításban 4 ezer szerződést sikerült kötniük az elmúlt két évben, valamint számos további komoly kontraktus volt előkészületben. Úgy látták, mutatóik nem rosszak, számításaik szerint hasonló további növekedést feltételezve tevékenységük az indulástól számított 5-6 év elteltével fordulhatott volna termőre, s 10-11 év alatt térülhetett volna meg a tulajdonos 1 milliárd forintos befektetése. Az 1935-ben alapított düsseldorfi székhelyű anyavállalatnál azonban más szemüvegen keresztül nézték a magyar piacon elért fejlődést, és úgy gondolták, nem éri meg tovább nálunk időzni. A cég Amerikában elért sikerei mellett a tulajdonos értékelése szerint oly mértékig eltörpülnek az itteni eredmények, hogy ésszerű kivonulni, s a társaság anyagi erejét inkább az Egyesült Államok piacának további megdolgozására koncentrálni.

A tengerentúli eredmények kétségkívül impozánsak. Az Arag 1989-ben tette a lábát Amerika földjére, és rövid időn belül piacvezető pozíciót sikerült kiharcolnia. A biztosító, amely napjainkra csaknem minden szövetségi államban képviselteti magát, olyan ügyfeleket mondhat magáénak, mint a Ford, a Microsoft, az Oracle, vagy az IBM. Különösen gyümölcsöző volt az elmúlt öt esztendő, amikor is 80 százalékkal nőtt a tenge-rentúli céges ügyfelek száma. Noha az immáron multinacionális vállalat Európában is jól ismert, hiszen vagy 15 államban tevékenykedik, a kontinens keleti felén – a magyarországival egyidejűleg – lebontja csehországi hídfőállását is.

FÜGGETLENEK. A hazai piacnak amúgy nem biztos, hogy jót tesz a társaság kivonulása. Független jogvédelmi biztosító ugyanis mindössze kettő működött Magyaroszágon, az Arag és konkurense, a D.A.S., együtt a hazai piac 68 százaléka felett gyakorolt ellenőrzést, s a maradékon olyan társaságok osztoztak, amelyek egyéb biztosítási üzletágakban is képviseltetik magukat. A függetlenségből adódó piaci előnyöket tehát – míg fel nem bukkan egy újabb hasonló adottságú versenytárs – immáron egyetlen biztosító élvezheti. Márpedig a függetlenséget az ügyfelek, legyenek azok magánszemélyek vagy cégek, egyaránt nagyra értékelhetik, hiszen ez garantálhatja számukra, hogy képviseletük során a legkevésbé se sérüljenek érdekeik. A gépjárművel kapcsolatos jogvédelmi biztosítások egyikének például az a lényege, hogy ha a biztosítás megkötését követően az autó egy balesetben megsérül, akkor a biztosító társaság a kár megtérítése érdekében ügyvédet állít ki és fizeti a felmerülő költségeket. S míg egy vegyes tevékenységű társaságnál előfordulhat, hogy a jogvédelmi részleg embere éppen saját társasága casco részlegének képviselőjével találja magát szemben, addig egy független szolgáltatónál nem alakulhat ki ilyen ellentmondásos helyzet.


ÖRÖKSÉG. A fentiek alapján elég nagy a valószínűsége annak, hogy az Arag ügyfeleinek egy jó része a D.A.S.-hoz pártol majd. A német cég ugyanis, amely mintegy fél évvel az Arag után érkezett ide, eddig is elég ügyesen mozgott a piacon. A hat hónapos hátrányt nem csupán a díjbevételekben sikerült csaknem egészében ledolgoznia, de 6 ezres ügyfélállományával túl is szárnyalta az Arag teljesítményét. Egyelőre úgy tűnik, ez a társaság nem készül lelépni a színről. A német tulajdonos, az Ergo-csoport úgy kalkulál, hogy 5-7 év után működhet itteni vállalkozása nyereségesen, és – Szabó György vezérigazgató tájékoztatása szerint – elégedett az eddigi eredményekkel. Csehországban 9 éve vannak jelen, Szlovéniában 5, Lengyelországban pedig 3 éve indultak. Reményeik szerint magyarországi árbevételük az idén megduplázódik, s azt tervezik, hogy tovább terjeszkednek Közép- és Kelet-Európában.