A leendő pénzügyminiszter

igyekszik hasznosan kitölteni a hivatalba lépéséig hátralévő, kényszerűen hosszú időszakot. Kommunikál. Találkozik hazai és külföldi szakértőkkel, a médiával, hosszasan ebédel “Zsigá-val” (egy minapi sajtóbeszélgetésen maga Draskovics emlegette így a jegybankelnököt, érzékeltetvén, hogy a múlt esetleges terhei nem rakódhatnak rá a jövendő együttműködésre). Szóval teszi azt és úgy, amit tennie kell, amit a forint erősödése és [...]

igyekszik hasznosan kitölteni a hivatalba lépéséig hátralévő, kényszerűen hosszú időszakot. Kommunikál. Találkozik hazai és külföldi szakértőkkel, a médiával, hosszasan ebédel “Zsigá-val” (egy minapi sajtóbeszélgetésen maga Draskovics emlegette így a jegybankelnököt, érzékeltetvén, hogy a múlt esetleges terhei nem rakódhatnak rá a jövendő együttműködésre). Szóval teszi azt és úgy, amit tennie kell, amit a forint erősödése és az első külföldi benyomások vissza is igazolnak. Megpróbálja helyrehozni a gazdaságpolitikának azt a részét, amiért az elmúlt hónapok kapkodó, elhibázott, kormányzati kommunikációja okolható. Aminek következtében ezen gazdaságpolitika felelőseinek a hitelképessége a forintot is meghaladó ütemben értékelődött le.

Ám kommunikálni éppúgy, mint a gazdaságpolitika egészét alakítani, csak az adott, meghatározott közegben lehet. Ez a közeg pedig továbbra sem állít ki magáról jó bizonyítványt, kommunikációs téren sem. A kormányzó pártok képviselői a hét elejei parlamenti rendkívüli ülés kezelésével például azt üzenték magukról, hogy tudatukat a hollétük határozza meg – amit tűrhetetlennek tartottak az ellenzékben, azt követendő példának vélik a hatalomban. A kabinet pedig azt tükrözteti magáról kifelé, a határokon túlra, hogy köldöknézésbe merült, saját sorai rendezésével, belső harcaival van elfoglalva. Ezért nem képviselte megfelelő szinteken senki sem Magyarországot két olyan fontos nemzetközi pénzügyi-gazdasági konferencián (a Euromoney bécsi tanácskozásán, valamint a davosi Világgazdasági Fórumon), amelyeken nem is annyira a nyilvánosan elhangzottak, hanem a folyosói beszélgetések lehetnek a legfontosabb üzenetek. S amelyeken tálcán kínálkozott volna az alkalom arra, hogy a Medgyessy-kormány egy új erőre kapott, tudatos gazdaságpolitikai váltást formázó és ehhez megfelelő politikai háttérrel rendelkező csapat képét sugározza magáról.

Azt, amit Draskovics Tibor próbálna kommunikálni idehaza, addig is, ameddig összejön egy olyan parlamenti ülés, amelyen le tudja tenni a hivatali esküt. A múlt héten még mintha lebegtette volna a kormányzat, hogy az elmúlt hétfői nap ilyen lehet. De előfordulhat, hogy csupán rosszul kommunikáltak.