Exportpiaci kockázatok

A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. félévente elkészített országkockázati rangsora exportáló cégek számára segíthet annak eldöntésében, érdemes-e export-hitel-biztosítást kötniük, avagy kilépjenek-e egyáltalán az adott piacra. A Mehib 7 országkockázati kategóriát képez, az első számít a legkevésbé kockázatosnak, a hetedik a leginkább annak. Az egyes kategóriákon belül a sorban elől lévők esetében a legkisebb, a legutolsóknál [...]

A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. félévente elkészített országkockázati rangsora exportáló cégek számára segíthet annak eldöntésében, érdemes-e export-hitel-biztosítást kötniük, avagy kilépjenek-e egyáltalán az adott piacra. A Mehib 7 országkockázati kategóriát képez, az első számít a legkevésbé kockázatosnak, a hetedik a leginkább annak. Az egyes kategóriákon belül a sorban elől lévők esetében a legkisebb, a legutolsóknál pedig a legnagyobb a rizikó. A minősítésben 70 százalékos súllyal szerepel a nemzet-közi értékelés, amelyhez egyebek mellett neves minősítő intézetek (Euromoney, Institutional Investor’s) rangsorát használják fel. A kétoldalú kapcsolatok értékelése 30 százalékos súlyt képvisel, ez utóbbinál figyelembe veszik az ország helyét a magyar exportrangsorban, a fizetési tapasztalatokat, a vizsgált ország külgazdasági rangját, üzleti jelentőségét.

Példatár: Moszkvától Habarovszkig
Oroszország és az egykori Szovjetunió utódállamai hagyományosan nagy szerepet játszanak a Medicor Rt. külkereskedelmében. A társaság terjeszkedik Kazahsztánban és Ukrajnában is, de keleti exportjának 80-85 százaléka továbbra is Oroszországba irányul. Elsősorban röntgendiagnosztikai termékeket szállít a térségbe, de számos megrendelést kapott komplett egészségügyi rendelők, kórházi osztályok felszerelésére is. “Egyre kisebb a különbség az orosz és a nyugat-európai piacok között, a minőségi követelmények és a szállítási fegyelem terén például csaknem ugyanolyanok az elvárások, és a kockázat sem nagyobb az átlagosnál” – mondja Nagy Tibor regionális irodavezető. A verseny is a nyugatihoz hasonlóan éles, gyakorlatilag az összes multinacionális versenytárs pályázik az orosz megrendelésekre. A legmarkánsabb különbség, hogy eltérő gazdasági fejlettségű régiókban kell üzletet kötni. Egy Habarovszkhoz közeli egészségügyi intézménynek sokkal korlátozottabb pénzügyi lehetőségei vannak, mint egy moszkvainak. Ennek ellenére kialakult az az üzleti kultúra, amely már nem a mindenáron való vásárlást helyezi előtérbe. “Ma már a fejletlenebb régiókban is szigorúan ragaszkodnak a minőséghez, ha nem telik a beruházásra, inkább nem vásárolnak” – állítja Nagy Tibor. Ilyenkor kifejezetten nagy segítség az exportbiztosító szolgáltatása. A Medicornál az oroszországi ügyletek csaknem felénél szükség van a kölcsönre. A versenytársakkal szemben ugyanakkor az jelent előnyt, hogy a Mehib már kisebb összegeket is hajlandó biztosítani, így el lehet nyerni olyan megrendeléseket, amelyekre a kis méret miatt mások nem pályázhatnak sikerrel.