Olcsó juttatás

Az idei adótörvények változásaival a többi béren kívüli juttatással szemben fel fog értékelődni a munkavállalók számára otthoni használatra nyújtható internet-hozzáférés.

Sok vállalat észre sem vette a 2003. január elseje óta módosított személyi jövedelemadó (szja) törvény által kínált új béren kívüli juttatási lehetőséget. Pedig a munkaadók azóta mindennemű adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül, adómentes természetbeni juttatásként biztosíthatnak munkavállalóiknak internet-hozzáférést otthoni használatra. Az igen kedvező feltételek miatt nem véletlen, hogy a szolgáltatók már kidolgozták a kedvezményes ajánlataikat, most már csak a cégeknek kell felébredniük, és kihasználniuk a lehetőséget.


A kifejezetten otthoni, szabadidős webhasználat korlátlan összegben adható, és így az egyik legkedvezőbb béren kívüli juttatási formává lépett elő. Míg egy bruttó 10 ezer forint értékű, korlátlan, szélessávú ADSL internetelérés adózott jövedelemből megvásárolva a munkáltatónak és a munkavállalónak a bér járulékait is figyelembe véve 27 ezer forintjába kerülne, addig most a 10 ezer forintos díjat az adózás előtti jövedelemből fizethetik, így semmilyen teher nem rakódik rá.

Az új törvényi lehetőségre először az Axelero – a Matáv-csoport tagja – reagált, amely a magyar piacon elsőként “Munkáltatói internet-flotta” keretében kínált megoldásokat azoknak a vállalatoknak, amelyek fantáziát látnak dolgozóik internethez juttatásában. A flotta rendszerben egy-egy cégnek legalább öt előfizetést kell vásárolnia munkavállalói számára. Így viszont árkedvezményeket is kap. Az Enternet szintén előállt a maga konstrukciójával: céges ügyfeleinek speciális ADSL internet előfizetést ajánl. “Az otthoni internetelérés adókedvezménye miatt egyre népszerűbb ez a csomagunk, egyre több cég keresi” – mondta el a Figyelőnek Bagdi Sándor, az Enternet kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere.

BŐVÜLŐ PIAC. Úgy tűnik, a szolgáltatók nagy fantáziát látnak az adómentes világháló-elérésben. Ezt bizonyítja, hogy mennyiségi árkedvezményt az Enternet is nyújt, ha legalább öt előfizetést rendel egy munkaadó, de a megrendelések számának növekedésével a GTS Datanet is hajlandó lejjebb vinni árait.

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) az otthoni internethasználatot 2004-től a béren kívüli juttatások kezelésére bevezetett cafeteria rendszer elemévé tette. “Jelenleg dolgozóink 38 százaléka ADSL, 8 százaléka kábeles, 1 százaléka pedig modemes kapcsolaton keresztül használja otthon az internetet ebben a formában” – mondta Czinkóczy Csaba, az MSZH informatikai osztályának vezetője.

Az Axelero Internet szerint a kormányzati intézkedésnek a hazai internetpenetrációra gyakorolt potenciális hatása óriási lehet. Ha a TOP 100 vállalatai közül csak a 20 legnagyobb foglalkoztató minden dolgozójának internetelérést adna a fenti módon, már akkor is közel 250 ezerrel nőhetne az otthoni felhasználók száma. Az internetszolgáltatók lelkesedése nem véletlen: ha a vállalatok közt széles körben elterjedne ez a “szokás”, az nagyban előmozdíthatná a hazai a webes piac növekedését. Az Axelero máris kliensének tudhat néhányat a nagyvállalatok közül: jelenleg 1200-1300 munkavállalónál létesült, illetve létesül otthoni internet-hozzáférés, céges partnereik száma pedig húszra tehető. A Shell Hungary Rt. például 2003-ban vezetette be az otthoni internet-hozzáférés lehetőségét, amely – a cég szerint – mint motiváló tényező, elsősorban a rugalmas munkavégzés elősegítését szolgálja.

A 2004-től érvénybe lépett újabb adóváltozások ráadásul még inkább az internet-előfizetések malmára hajtják a vizet. Az otthoni webhasználat támogatása ugyanis kedvezőbb lett az egyéb béren kívüli juttatási formáknál, hiszen ez utóbbiakra az adókedvezmény ez évtől csak akkor vehető igénybe, ha a munkáltató minden alkalmazottja számára és azonos összegben biztosítja. Ráadásul az otthoni internethasználat esetében felső korlátösszeget sem szab ki a törvény. Így általában elmondható, hogy egy hazai átlagbérrel (jelenleg bruttó 122,5 ezer forint) rendelkező dolgozónak a munkáltatója évente közel egy havi jövedelemnek megfelelő összegű szolgáltatást biztosíthat – adómentesen.