Az APEH és ügyfelei

Az év végén 8 százalékos, kényszerű létszámleépítést végrehajtó Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladata nem lehetett egyszerű: az EU-csatlakozás és az ügyfélközpontúság jegyében alaposan rendet kellett tennie a portáján. Az informatikai terület átalakítása, úgy tűnik, valóban sokunkat érint, hiszen az APEH honlapja a maga évi kétmilliós látogatottságával manapság a legkeresettebb oldal hazánkban. Nem beszélve [...]

Az év végén 8 százalékos, kényszerű létszámleépítést végrehajtó Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladata nem lehetett egyszerű: az EU-csatlakozás és az ügyfélközpontúság jegyében alaposan rendet kellett tennie a portáján. Az informatikai terület átalakítása, úgy tűnik, valóban sokunkat érint, hiszen az APEH honlapja a maga évi kétmilliós látogatottságával manapság a legkeresettebb oldal hazánkban. Nem beszélve arról, hogy Budapesten, a Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó mintegy háromezer nagy cég immár csipkártyás rendszer igénybevételével nyújthatja be adóbevallását. Az EU-partnerek-kel folytatandó üzleti kapcsolattartáshoz nélkülözhetetlen közösségi adószámmal mostanra 22 ezer adózó rendelkezik, és minden készen áll az uniós információcsere technikai lebonyo-lítására hivatott Központi Kapcsolattartó Iroda május elsején esedékes megnyitásához.

Az adókból és járulékokból származó 2003-as bevételek jobbára valamivel alacsonyabbak lettek a tervezettnél, ám az előző évhez képest tetemesek a bevételi többletek (lásd a tábláza-tot). Nem elhanyagolható tétel az a 210,7 milliárd forint sem, amelynek 70 százaléka behajtás, 17 százaléka ellenőrzés, a maradék 13 százalék pedig jogerős visszatartás révén most már az államkasszát gyarapítja. Összesen 391 ezer revíziót végeztek tavaly, ebből 15 ezer vallott kudarcot. Közel százezer ellenőrzés magánszemélyeket célzott meg. A KAIG-hoz tartozó cégek felénél lezajlottak az ellenőrzések, a másik 1500 nagy társaság 2004-ben bizton számíthat a kétévente esedékes kontrollra.

Február 16-áig az egyéni vállalkozóknak, áfaköteles alanyoknak és a költségvetés felé egyéb kötelezettséggel terhelt személyeknek kell beadniuk az adóbevallásukat, március 22-éig pedig a nem egyéni vállalkozók, a nem áfaköteles magánszemélyek, mezőgazdasági őstermelők és családi vállalkozók következnek. Nem árt odafigyelni a határidőkre.