Alacsony árfekvés, korlátozott élvezet

Egyre több munkahelyen tűnnek fel a vékony számítógépszerű masinák. Ezek a cég számára az olcsó és biztonságos üzemeltetést, a felhasználónak viszont a kényelmetlenséget testesítik meg.


Vállalati szemszögből különösen fontos a költséghatékonyság és a biztonságos, ám olcsó informatikai háttér megteremtése. A PC-k üzemeltetése egy nagy hálózat esetében számtalan problémát vet fel: drágán kell alkalmazni az informatikus személyzetet az esetleges problémák elhárítására, ráadásul a szoftvereket is külön kell megvenni minden egyes munka-állomásra. A telepített programokat az esetek döntő többségében csak a munkaállomáson lehet karbantartani, ami idő- és mozgásigényes feladat – ismervén a rendszergazdák habitusát: bombával kell őket kirobbantani a saját számítógépük mellől -, így további költségekkel jár. Arról már nem is beszélve, hogy a drága pénzen megvett szoftvereket a dolgozók nem használják ki rendesen, így a beruházás nem eléggé költséghatékony.

Új megközelítést hozott az infrastruktúra építésében a vékony kliens technológia. A vékony kliens (hálózati csatlakozásra alkalmas terminál) nem más, mint egy, a felhasználó számára személyre szabott egyszerű berendezés, amely a szerveren futó alkalmazások, szoftverek megjelenítésére szolgál. Tehát az alkalmazások nem külön-külön a helyi PC-ken futnak, hanem egy központi szerveren találhatóak. Maga a készülék, amely a felhasználó asztalára kerül, így tulajdonképpen nem is nevezhető számítógépnek, hiszen csak a monitort és a klaviatúrát vezérli, a PC-kre jellemző műveletek a központi szerveren futnak. Karbantartást a kliens oldal nem igényel, a szoftverek telepítése és frissítése egyaránt automatikus. Az IT csapat számára például jóval egyszerűbb az élet, ha az Office programcsomag soklicences változatban fut a terminálszervereken – így nem kell minden ügyfélgép esetében külön erőlködni azon, hogy nyilvántartásban legyen, milyen szoftver milyen verzióban létezik.

Az alkalmazás kliens oldalon kis helyigényű, a masina ezért is kapta a “hagymavágó-deszka” becenevet. Akik a biztonság miatt aggódnak, azoknak pedig jó tudni, hogy az adatkapcsolat titkosított és digitális aláírással is védhető. Az egyes munkaállomásokon nem tárolnak adatokat, nincsenek programok, így az IT karbantartás leegyszerűsödik, a számítógépes infrastruktúra üzemeltetési költsége 40-70 százalékkal csökken – állítja a Gartner Group. A vékony kliensek ráadásul energiatakarékosak is: 85 százalékkal kevesebb elektromos áramot fogyasztanak, mint egy PC-kkel felszerelt környezet. Telepítésük, áttelepítésük gyorsabb, menedzselhetőségük jobb, mint a hagyományos PC-knél.

A vékony kliens használata elsősorban azon vállalatok és intézmények számára előnyös, ahol az adatbiztonság és a vírusok elleni védelem kiemelten fontos – például a banki alkalmazások esetében. A szerveren ugyanis könnyen felügyelhető a kimenő és a bejövő adatforgalom, valamint a vírusok jelenléte is, míg egy PC-kből álló hálózat minden egyes munkaállomása újabb veszélyforrás, még a megfelelő védelmi programok használata esetén is. Az alkalmazás ott is ideális, ahol sok számítógépes munkahelyet üzemeltetnek, vagy a cég több telephelyen működik, a számítógépes hálózat sebessége és kapacitása ugyanis elegendő ahhoz, hogy távolról üzemeltessük az alkalmazásokat. Ott, ahol a felhasználók száma meghaladja a munkahelyek számát, azonban a felhasználók nem feltétlenül egy időben kívánják a rendszert igénybe venni – tehát például iskolákban, internet kávézókban -, azért jöhet jól a technológia, mert a szerveren saját profilt lehet kialakítani a felhasználóknak, így azoknak teljesen mindegy, melyik számítógépre jelentkeznek be. Ott is érdemes fontolóra venni a technológia meghonosítását, ahol a PC-ket éppen lecserélni készülnek, vagy esetleg a hálózat szorul korszerűsítésre.

A kép azonban nem ennyire szép. Adatvédelmi szakértők komolyan aggódnak az adatbiztonság miatt, hiszen minden információ egyetlen helyen van. “A sérüléstől ugyan lehet százszázalékosan védeni egy adatbázist, de az illetéktelen hozzáféréstől nem, pedig ez legalább olyan nagy veszélyt rejt” – mondja Kis János informatikai biztonsági szakértő. A szakember kiemeli, hogy emellett a felhasználó, vagy a cég nem választhat szabadon operációs rendszert, nem telepíthet egyéni alkalmazásokat, s a kliensoldal tevékenysége százszázalékosan ellenőrizhető, ami komoly emberi jogi aggályokat vet fel. Ezen felül külső adattároló csatlakoztatása is igen bonyolult művelet (a klienseken ugyanis se floppy-, se CD-meghajtó nincsen), így a felhasználók számára érzékelhető egyetlen előny a ventilátor hiánya miatti kisebb zajszintre korlátozódik. “A technológiának csak szűk körben van meg igazán a létjogosultsága, sok helyen így a total controller computing érdekében vezetik be” – mondta Kis. Jó példa erre, hogy a kliensgépeken még a használható képernyővédő is korlátozható. Ez egyébként a látszat ellenére a hálózatok korában korántsem tréfadolog: bizonyos képernyővédő programok ugyanis óriási hálózati terhelést generálhatnak.