Fele királyság fele étterem

Az időjósok szerint nélkülözi a tudományosságot az a megfigyelés, hogy a Lövölde téren mindig hűvös van, és mi sem értünk egyet Kern András modern, városi sanzonjának kitételével, arról nem beszélve, hogy ha mégis hideg lenne, csak el kéne sétálni a Haxen Király Sörházba.


Haxen Király Sörház-Étterem, Budapest

Hatalmas csempekályha fogadja a látogatót, melynek befűtéséhez a Grimm mesék erdejét kellene kivágni. Mivel mégsem tüzelték el az összes fát, a csillároktól a lépcsőkorlátokig mindent fenyőkből faragtak ki. Itt még a vaskarika is fából van. A gyerekek persze azonnal a százéves szánkón ülő, répát rágcsáló plüss nyulat szúrják ki, illetve Holle anyót, aki az emeleti ablakból rázza fel dunyháját és a vendégeket. A bányászlámpákra emlékeztető világítótesteket Szundiék hagyták itt, mikor rossz irányban fúrtak, de ezt nem kanonizálták a Grimm brüderék.

Alles in Ordnung, azaz minden rendben van, jut eszünkbe a belépéskor, mikor ötéves forma gyerekek szlalomoznak közöttünk. Olyan, mintha esküvőn keresnék a menyasszony cipőjét. A háromszintes étterem zsúfolásig tele. Úgy tűnik, mintha egy Nürnberg melletti fogadóban ülnénk, német szavakat lehet kivenni a sramlizene erdejéből. Most vagy itt vacsorázik a komplett dorogi bányászzenekar, vagy a pilisvörösvári sírköves svábok érkeztek ide kisbusszal.

Viszonyítási alap legyen a borjú bécsi, amely köret nélkül 1850 forint, viszont akkora, hogy egy germán isten is jóllakna vele. Szűzérméket rendelünk erdei gombamártással, hozzá sárgarépa formájú krokettet kapunk. Zellerlevelet illesztettek a végére – bizonyára a plüss nyúl sem véletlenül szánkózik a levegőben.




 Legfontosabb paraméterek

 Árak: közepesnél valamivel drágább
Kiszolgálás: precíz, figyelmes
Esztétikai paraméterek: megfelel a klasszikus német étterem-standardoknak
Cím: Budapest VI. kerület, Király utca 100.

Eschmeckt gut – azaz ízlik, és különösen jó választás hozzá a Pauliner sör. Elsőre meredek ötletnek tűnt, hogy padlizsánkrémes pirítóst együnk hozzá, de csak ajánlani tudjuk mindenkinek. A mártásban diónyi gombadarabok várják, hogy a villánkra kerüljenek. A pirítós kosárkája esküszöm olyan, mintha egyenesen Piroskától kérték volna kölcsön: fehér csipketerítővel vonták be gondos kezek. A bajor ízek és bőségtálak rajongóinak kedvében járnak a láthatatlan étterem-koboldok is, akik megigazítják a terítők rojtjait, hogy – miként illik – minden tüchtig legyen.