Bútortrendek IV.

Milyen hívószavakkal írható le mindaz, ami mostanság a design területén történik? Rovatunkban az elmúlt hetekben erre próbáltunk választ adni. Sorozatunk jelen összeállítással zárul.


SZÍNPREFERENCIÁK
A komoly designszakértő cégek évről évre trendprognózisokkal segítik a bútorgyártók munkáját. A színszakértők a következő évek szín- és anyagpreferenciáit próbálják meg előre jelezni, s jóslataik rendre igaznak bizonyulnak, mert azok a trenddiktáló cégek, amelyek a divatot teremtik, komolyan veszik ezeket az útmutatásokat, fejlesztéseiket az előirányzott szellemben végzik, tehát munkájukkal igazolják, mintegy beteljesítik a prognózisokat. A stíluspluralizmusnak megfelelően jelenleg minden divat. A decens szürkék mellé felzárkózott a világoskék, ugyanakkor az 1970-es évek pop-bútorainak expresszív, harsány színvilága szintén hódít. A narancssárga a pinkkel, a lila a pirossal, a fekete a fehérrel társul, megjelentek az op-art és a nagyvirágos (lehetőleg rózsás) textilek, a bútorkárpitok pedig egyre merészebbek lesznek.


SZENZUALIZMUS
“Tervezői gyakorlatomat érzéki minimalizmusként, avagy szenzualizmusként, határozom meg, ahol a tárgyak úgy kommunikálnak, hogy még minimalisták maradnak. Egyszerű és direkt nyelvet használnak, mindenféle mellébeszélés nélkül. A munkám az organikus irány és a tiszta geometria házassága” – a félig angol, félig egyiptomi származású, jelenleg New Yorkban élő 43 éves sztártervező, Karim Rashid szavai pontosan leírják azt, ami jelenleg a bútortervezés területén történik. A racionális neomodernista tárgyformálási elvek és az 50-es évek organikus modernizmusának ötvözéséből születnek a tárgyak, amelyek egyszerre minimalisták és funkcionálisak, plasztikusak és expresszívek, ökonomikusak és futurisztikusak. A szenvtelen és hűvös geometria már kevésnek bizonyult a piac érdeklődésének felcsigázásához, a minimalista nyelvezet kifáradt, öncélú stilisztikává, üressé, tartalmatlanná és ebből következően hiteltelenné vált. Az organikus irányzatok felelevenítése egyfajta vérátömlesztést jelentett, s a szélsőséges ellenreakciót, az antimozgalmakat elkerülve gyakorlatilag átmentette és megőrizte a minimalizmus értékeit.