Tudomány és bizalom

Bár az Európai Unió bôvítéséig még egy évet várni kell, a legutóbbi Eurobarometer-jelentésbôl már most kiviláglik a kontinens kulturális egysége. Az Európai Bizottság által elkészített felmérés megállapította, hogy a tagállamok és a tizenhárom tagjelölt között elhanyagolható a különbség a tudományról és technológiáról kialakult közvélekedésben. Igaz ez mind a tárgyi tudásra – tíz európaiból például itt [...]

Bár az Európai Unió bôvítéséig még egy évet várni kell, a legutóbbi Eurobarometer-jelentésbôl már most kiviláglik a kontinens kulturális egysége. Az Európai Bizottság által elkészített felmérés megállapította, hogy a tagállamok és a tizenhárom tagjelölt között elhanyagolható a különbség a tudományról és technológiáról kialakult közvélekedésben. Igaz ez mind a tárgyi tudásra – tíz európaiból például itt is, ott is körülbelül heten nem tudják, hogy a lézer nem a hanghullámok fókuszálásával működik –, mind az Európai Unió tudományos tevékenységének a gazdasági életben betöltött szerepének felismerésére.
Az Eurobarometer nem véletlenül választotta a tudományt felmérése témájául. A közösség vállalkozási fôigazgatósága már korábban felhívta a figyelmet az olyan egységes európai innovációs politika szükségességére, amelyben már a tagjelöltek is szerepet kapnak. Az együttműködésre azért van szükség, mert az EU innovációs teljesítményének elmaradása az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben még mindig számottevô. Bizalomra adhat azonban okot, hogy a bôvítéssel növekedhet a közösség kutatási potenciálja. Erre egyébként a tagjelölt országok lakosságának 59 százaléka számít.