A pangás jelei

Tovább romlik a fizetési mérleg, az infláció viszont stabilan 5 százalék alatt marad. Az ellentmondásos hírek egy újabb, remélhetôleg nem sokáig tartó pangásra utalnak. A fizetési mérlegen februárban 413 millió, az elsô két hónapra együttesen 674 millió euró folyó deficit keletkezett, mindkettô bô 230 millióval haladta meg a tavalyi megfelelô hiányt – közölte a Magyar [...]

Tovább romlik a fizetési mérleg, az infláció viszont stabilan 5 százalék alatt marad. Az ellentmondásos hírek egy újabb, remélhetôleg nem sokáig tartó pangásra utalnak.
A fizetési mérlegen februárban 413 millió, az elsô két hónapra együttesen 674 millió euró folyó deficit keletkezett, mindkettô bô 230 millióval haladta meg a tavalyi megfelelô hiányt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A váratlan mértékű romlásért nem önmagában az import okolható, hiszen a külpiaci áruforgalom mindkét irányban szűkült, bár a csökkenés a kifelé szállított áruk esetében valamivel nagyobb mértékű volt. (A kivitel euróban számolva két hónap alatt 2,9, a behozatal pedig 2,0 százalékkal apadt.) Egyre fogy a turizmusból származó többlet, január–februárban már csak az ötödét tette ki a félmilliárd eurót közelítô áruforgalmi hiánynak, pedig a múlt év elsô felében azt még teljes egészében fedezte. Megugrottak a kamatfizetések is, miközben a működôtôke- és a portfólió-befektések a megszokott nettó beáramlás helyett egyenesen csökkentek. Az ipari termelés közben jóformán stagnál, az elsô két hónapban csupán mintegy 3 százalékkal nôtt (a pontos adatot lapzártánk után tették közzé).
Bár a márciusban mért 4,7 százaléknyi éves áremelkedés kissé meghaladja a februári mértéket és az elemzôk elôzetes várakozását, igen kedvezô, hogy a pénzromlás immár 2002 júniusa óta 5 százalék alatti. Pedig a legutóbbi rátába már részben beépült a háztartási villamos energia árának emelése. A Központi Statisztikai Hivatal szerint februárhoz képest a háztartási energia 3,3 százalékkal drágult, a jármű-üzemanyagok 2,4 kerültek többe, a teljes fogyasztói árszínvonal pedig 0,9 százalékkal nôtt.