Csak olajozottan!

Zsindelymarha. Monumentális látványosság. Előttünk a húsvéti hétvége, amelyen ellátogatni a közeli Graz környékére, ahol a tavaly Európai Kulturális Főváros státussal díjazott helység látványosságain túl igazi “egzotikumokkal” is szolgálnak a leleményes helybéliek. Ráadásul az itthon viszonylag széles fogyasztói kört képviselő tökmag-szotyisok is “elemükben” érezhetik magukat, ha elzarándokolnak egy olyan egyedülálló látványossághoz, mint a herbersdorfi olajmalom – [...]


Zsindelymarha. Monumentális látványosság.


Előttünk a húsvéti hétvége, amelyen ellátogatni a közeli Graz környékére, ahol a tavaly Európai Kulturális Főváros státussal díjazott helység látványosságain túl igazi “egzotikumokkal” is szolgálnak a leleményes helybéliek. Ráadásul az itthon viszonylag széles fogyasztói kört képviselő tökmag-szotyisok is “elemükben” érezhetik magukat, ha elzarándokolnak egy olyan egyedülálló látványossághoz, mint a herbersdorfi olajmalom – a műfajt egyébként idősebbek még olajütőként ismerik. A Stájerország zöld aranyának nevezett tökmagból az egészséges életmód hívei – és természetesen a helyiek – profitálnak leginkább, de minden irigység nélkül állíthatjuk, hogy joggal. Miközben nálunk hegyekben áll a csak rágcsálásra használt tökmag, a herbersdorfiak virágzó üzletágat építettek erre. Már maga az olajmalom amolyan belépti díjas látványosság, ahol Rudi kevergeti egy nagy lapáttal a fortyogó tökmag masszát. A múlt századi berendezések, a semmihez nem hasonlítható illat, és néhány falat tökmagolajos kenyérke aztán végképp megteremti a hangulatot a további ismerkedéshez.



Olajmalom. Virágzó üzlet.

A többek között a prosztatabántalmakra is gyógyírként ajánlott tökmag szinte korlátlan feldolgozási lehetőségét jelzi, hogy a malom melletti shopban tökmagsüti, mi több csodafinom tökmagcsoki is kapható, s a közeli 600 éves kastélypincében az itt préselt olajjal sütött tojásrántottát is kóstolhatunk. Hozzá egy-két pohár jó schilher (magyar borvidékeken sillernek ismerik), a helyiek – s mint a közeli Stainz egyik kocsmájának plakátja tanúsítja, Esterházy Péter – kedvenc rozéja, s máris készek vagyunk újabb felfedező útra. Erre kiváló lehetőséget nyújt a félórás autóútra lévő Waldsee és környéke, ahol a bőven rajzó pisztrángok mellett az osztrák fafaragók monumentális alkotásával is találkozhatunk: a több méter magas “zsindelymarha” vetekszik a spanyol tájakon látható Veterano Osborne reklámbikájának méreteivel. Úgy tűnik egyébként, hogy a helybéliek született megalománok, hiszen a tóparti vendéglőben akkora apfelstrudelt “mérnek” a vendégnek, amelyből egy bécsi cukrász három adagot is kihozna.