Mozgóképszemle – Régi-új ismerősök

Az európai filmesek, úgy tűnik, tovább folytatják sikerszériájukat az öreg kontinensen kívül. Természetesen Amerika az első számú célpont, ahol nemrég, október 13-án zárta kapuit a 40. New York-i Film Fesztivál. A záró filmet az a spanyol Pedro Almodóvar jegyezte, aki három évvel ezelőtt ugyanezen a helyszínen valósággal berobbant a filmes köztudatba All About My Mother [...]

Az európai filmesek, úgy tűnik, tovább folytatják sikerszériájukat az öreg kontinensen kívül. Természetesen Amerika az első számú célpont, ahol nemrég, október 13-án zárta kapuit a 40. New York-i Film Fesztivál. A záró filmet az a spanyol Pedro Almodóvar jegyezte, aki három évvel ezelőtt ugyanezen a helyszínen valósággal berobbant a filmes köztudatba All About My Mother (Mindent anyámról) című alkotásával. A külföldi és független filmesek legfontosabb tengerentúli seregszemléje az utóbbi években erősen felértékelődött azáltal, hogy számos film ebből a “merítésből” automatikusan Golden Globe- és Oscar-jelölt lett. Erre egyébként az idén a legesélyesebb Alexander Payne munkája, az About Schmidt, amelynek főszereplője a teljesen új oldaláról megmutatkozó Jack Nicholson.

Új szerepkörben jelenik meg jövő év elejétől az Erin Brockovich című Steven Soderbergh-alkotás valóságos női főhőse is: a Julia Robertsnek Oscar-díjat “fialó” történet immár egy tévéshow keretében folytatódik, ahol az igazi Brochkovich Végső Igazság című sorozatában a törvénytelenségek ellen harcoló nőket mutatja be.

Mindeközben az európai üzleti világ is igyekszik meglovagolni a filmes kirajzást. Az egyik leghíresebb itáliai designer, Giorgio Armani a minap filmes kosztümjeiből rendezett bemutatót az Újvilágban. A legfrissebb együttműködés, a Tuxedo című film főszereplői – Jackie Chan és Jennifer Love Hewitt – vezényletével olyan kollekciók elevenedtek meg, amelyeket annak idején Mel Gibson vagy Marisa Parades viselt, de látható volt többek között az American Gigolo teljes ruhatára is. Nem tétlenkednek a filmes berkekben előkelő helyen jegyzett spanyolok sem: a 24. Moszkvai Film Fesztivál főszponzorai például a Carrera y Carrera ékszerüzletlánc tulajdonosai voltak. Az Arany Szent György szobrocskát elnyerő Taviani fivérek mellett a zárógálán olyan sztárok is megjelentek, mint Harvey Keitel vagy Jacquline Bisset.

Címkék: Hetilap: Plusz