Disney kontra micimackó – Kiborult a csupor

Csaknem egymilliárd dollárt követelnek a Walt Disneytől Micimackó jogdíjtulajdonosai, s a perben a médiaóriás áll vesztésre.

Rémisztő sötét erdőnek érezheti manapság Michael D. Eisner a Százholdas Pagonyt, a Milne-mű világhírűvé vált figurái – Micimackó, Malacka, Füles és a többiek – lakóhelyét. A rajzfilmfigurák évente legalább 1 milliárd dollár árbevételt hoznak az Eisner vezette Walt Disneynek, ám most teljes a lázadás körükben. Egy még 1991-ben indult, de sokáig szunnyadó per új fejleményei nyomán a médiavállalatot az a veszély fenyegeti, hogy bírósági ítéletre ki kell fizetnie több százmillió dollár elmaradt licencdíjat, sőt, az is megeshet, hogy kénytelen lesz lemondani egyik legbecsesebb vagyontárgyáról.

LICENCVITA. Az még kérdéses, mekkora lesz végül a csapás. A Disney fellebbez két ítélet ellen, amelyek közül az egyik azt mondja ki, hogy a társaság vezetői szándékosan megsemmisítettek néhány fontos, a licencügyletekkel összefüggő iratot. Mostanában, mikor Eisnert folyamatos támadások érik a Disney krónikusan alacsony részvényárfolyama és a vállalathoz tartozó ABC tévétársaság gyenge mutatói miatt, a Micimackó-ügy csekély jelentőségűnek tűnhet. De az elnöknek aligha van szüksége arra, hogy a csacsi öreg medve még tovább növelje gondjait. Ráadásul a következmények nagyon is komolyak lehetnek. Amióta a Disney augusztus 9-én a tőzsdefelügyelet tudomására hozta, hogy “a veszteségek több százmillió dollárra rúghatnak”, és akár a licencszerződés is megszűnhet, a részvényesek új pereket indítottak ellene.

A vállalat nem akarja kiadni a kezéből a mézescsuprot. “Vagyonelemei közül Micimackó a legértékesebb” – mutat rá Martin Brockstein, a The Licensing Letter ügyvezető igazgatója. Elemzői számítások szerint a cégnek évi 100 millió dollár üzemi nyeresége származik a micimackós pólók, hátizsákok és egyéb termékek után kapott jogdíjakból. Tavaly a Disney 352 millió dollárt fizetett ki a Micimackó szerzője két örökösének. Az amerikai jogokat azonban Stephen A. Slesinger irodalmi ügynök vásárolta meg 1930-ban, s az ő családja – élén a 80 esztendős özveggyel, Shirley Slesinger Lasswell-lel, aki ma is minden utazására magával visz egy plüss Micimackót – 200 millió dollárt akar behajtani a Disneytől a pólókra és a többi kereskedelmi árura vonatkozó licencek elmaradt díja címén, ezenkívül pénzt követel a videokazetták és DVD-k után is.

A család ügyvédjei azt állítják, a társaság közel egymilliárd dollárral tartozik Slesingeréknek. A Disney, amely évi 12 millió dollárt utal át nekik, teljes képtelenségnek minősíti ezt. Daniel J. Petrocelli, a vállalat jogásza szerint az 1930-as szerződés alapján a családnak csak a kereskedelmi áruk után jár jogdíj, nem pedig a mesealakok összes felhasználása után. Magukat a megfilmesítési jogokat a társaság még Milne-től vette meg.

A família azzal vádolja a Disneyt, hogy részint elveszített olyan dokumentumokat, amelyek a kereskedelmi eladásokkal kapcsolatosak, részint megsemmisített olyanokat, amelyek a megállapodást a videokazettákra és a DVD-kre is kiterjesztették. Június közepén Ernest M. Hiroshige, a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság bírája elutasította a törvényszéki könyvvizsgáló auditját, mondván: a jelentés indokolatlanul kedvez a Disneynek. Megállapította továbbá, hogy a társaság ellenszegült a tényfeltáró folyamatnak, amikor elhallgatta azoknak a dokumentumoknak a létét, illetve megsemmisítését, amelyek szerint a licencmegállapodást esetleg a kazettákra és a DVD-re is érvényesnek kellene tekinteni.

ELTŰNT IRATOK. A szóban forgó iratok egy része a Disney fogyasztói termékekért felelős néhai igazgatójától, Vincent Jefferdstől származik. Hiányukban az ügy azon a feljegyzésen dőlhet el, amelyet Slesinger lánya, Patricia készített 1983-ban anyjának, Shirleynek, miután a Beverly Hills Hotelben találkozott Jefferdsszel. Eszerint Jefferds akkor azt mondta volna, hogy a szerződés “a videókra és az összes ilyen új dologra is vonatkozik”, de Patricia csak ne beszéljen erről. Miután a Disney megsemmisítette Jefferds leveleit, Hiroshige bíró megtiltotta a vállalatnak, hogy bizonyítékokat terjesszen elő a család azon igényének cáfolata céljából, mely szerint a cég a kazetták és lemezek után is jogdíjakat tartozik fizetni. A Disney fellebbez a határozat ellen.

A peren kívüli megegyezésnek kicsi az esélye. Az egyik akadály az, hogy a Disneynél mindmáig ellenséges érzületet táplálnak Slesingerék egyik ügyvédjével, Bertram Fieldsszel szemben, aki egy 1999-es perben 250 millió dolláros kártérítést kényszerített ki a vállalattól Jeffrey Katzenberg volt stúdiófőnök javára.

Ezúttal a tét még nagyobb, s meglehet, Milne állatai végül rémfigurák lesznek Eisner szemében.

Címkék: Hetilap: Cég+piac