Kalapács alatt – Aba-Novák, a rekorder

Nem egészen a tőle megszokott terepen próbálkozott legutóbbi aukcióján a Nagyházi Galéria.#

Nem egészen a tőle megszokott terepen próbálkozott legutóbbi aukcióján a Nagyházi Galéria.#

A milliós kategóriában elkelt még 5 millió forintért Perlrott-Csaba Vilmos Falurészlet című vászna, 3,6 millióig alkudoztak Mattis-Teutsch János akvarelljéért, a Magányos fáért, s 2,8 millió forintot ért Mednyánszky László képe, a Tavasz a Tátrában. Csalódást okozott viszont Csók István Sokác lánya, valamint egy Aba-Novák, az Ökrös szekér – ezek iránt nem volt fizetőképes kereslet.

A milliós szint alatti művek általában reális áron keltek el, miközben a kisplasztikák ezúttal kevesebb szerencsével jártak. Igaz, Varga Imre Kompozíció székkel és madárral címet viselő darabja 260 ezerért, Kovács Margit két figurája 240, illetve 300 ezerért elkelt, miközben Milo 1978-ban formázott márványa, a Türelem győzelme, amelyért minimum 1,6 milliót reméltek az eladók, nem kellett senkinek.

Az árverés második napján ezüstök, ékszerek és dísztárgyak kerültek kalapács alá. A színvonalas válogatásból is kiemelkedett egy XVIII. századi kínai festett porcelán díszváza, amely kalapácsáron 4,2 millió forintot ért valakinek. Egy 1630 körül Lőcsén készült ezüst serlegért a licitet 1,7 milliónál hagyták abba, míg egy hasonló korú, Nürnbergben alkotott tűzaranyozott ezüst serleg 1,5 millió forintos leütési árral tette magát emlékezetessé.

Nagyháziék még egyszer porondra lépnek a szezonban, a június 6-án sorra kerülő rendezvényen XIX. és XX. századi festmények szerepelnek a kínálatban. Az anyagot bemutató kiállítás május 27-én nyílik a Balaton utcában.