Új Linux-csomag – Nyílt lapokkal

Megjelent a SuSE Linux új verziója, amely egyszerre kínál magyar nyelvű irodai csomagot és operációs rendszert.

Új verzióban kapható a hazai szakboltokban a SuSE Linux csomagja. A szoftveregyüttes érdekessége, hogy a benne lévő magyar nyelvű irodai alkalmazás immár magyar helyesírás-ellenőrzőt is tartalmaz. Ez a modul – csakúgy, mint maga az irodai program – jórészt hazai fejlesztések eredménye.

A SuSE Linux 8.0 programcsomagban megtalálható irodai alkalmazás, az OpenOffice eredetileg a német StarDivison nevű cég terméke volt. Ezt a vállalkozást a Sun Microsystems néhány éve megvásárolta. Az új tulajdonosok tavaly úgy döntöttek: OpenOffice néven szabadon hozzáférhetővé – nyílttá – teszik a program forráskódját, hogy annak fejlesztésében bárki részt vehessen. Ez, a világ minden pontján aktív fejlesztői közösségek együttműködésével létrehozott irodai csomag így gyakorlatilag ingyenessé vált; a programot ugyanakkor bárki felhasználhatja pénzért árusítható termék készítésére is (például a magyar Multiráció Kft., amely a MagyarOffice-t fejlesztette ki belőle). A Sun mindettől függetlenül továbbra is tökéletesíti saját szoftverét, a megvásárolható StarOffice-t, amely bizonyos elemeket leszámítva alig különbözik az OpenOffice-tól. A StarOffice-nak azonban magyar változata nincs, következésképp nem rendelkezhet magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzővel sem. A SuSE ezért döntött úgy, hogy a hazai fejlesztők – legfőképp a Free Software Foundation nevű nemzetközi szervezet itthoni támogatói – által honosított magyar nyelvű OpenOffice-szal, valamint egy szintén nyílt forráskódú helyesírás-ellenőrzővel kiegészítve dobja piacra a Linux-csomag új verzióját.

“Mivel az irodai alkalmazások korábban a Linux Achilles-sarkának számítottak, kapva-kaptunk azon, hogy elkészült a nyílt forráskódú OpenOffice legújabb magyar nyelvű változata, amelyet azonnal beillesztettünk a csomagunkba” – mondja Szentiványi Gábor, a szoftvert előállító SuSE Linux AG magyarországi képviseletének vezetője. A SuSE Linux előző változataiba épített office szoftverek ugyanis vagy nem passzoltak tökéletesen az operációs rendszerhez, vagy a használatuk volt nehézkes. Kézenfekvőnek tűnt tehát a nemzetközi virtuális fejlesztőközösség által tökéletesített, s a hazai programozók közreműködésével lefordított OpenOffice-szal kiegészíteni a csomagot. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és bemutató készítőt is tartalmazó magyar verzió kompatibilis a ma használatos irodai programokkal, a Linuxon elmentett dokumentum így minden további nélkül olvasható például Microsoft Office-ban megnyitva is.

A SuSE Linux 8.0 ajánlott fogyasztói ára 21 ezer 900 forint, ám a Linux operációs rendszer és az Office mellett még több száz programot – multimédiás szoftvereket, játékokat, személyes tűzfalat – tartalmazó csomag elemenként ellentételezés nélkül letölthető az internetről is. Ezt a nyílt forráskód teszi lehetővé, amely gyakorlatilag ingyenes hozzáférést jelent. Felmerül tehát a kérdés, miért kell a felhasználóknak fizetniük azért, amit egyébként egyenként ingyen megkaphatnak. “A SuSE termékké fogja össze a különben valóban ingyenesen is elérhető programokat, ezért kell fizetni a csomagjaiért” – magyarázza Szentiványi Gábor. – “Ha a világon több ezer fejlesztő több ezer programon dolgozik, akkor azok hiába férhetők hozzá szabadon, önmagukban még nem jutnak el a felhasználókhoz. A fogyasztónak egy polcról levehető termékre van szüksége.” A SuSE abból csinál üzletet, hogy egységes csomaggá csiszolja össze a különböző Linux-programokat, majd az együttest telepítő rendszerrel látja el; a kész termék installáláshoz támogatást nyújt és a kezdők számára készült leírás mellett szakértőknek szóló részletes dokumentációval is kiegészíti.

A terméket gyártó – évi 50 millió euró forgalmú – német SuSE Linux AG jelenleg két nagy szoftverkereskedő, a CHS Hungary Kft. és az Automex Kft. közvetítésével értékesíti Magyarországon a programokat, a cég a szoftverek eladásával tavaly mintegy 100 millió forintos forgalmat bonyolított le. A SuSE ezenkívül szolgáltatásokkal is kiegészítette magyarországi portfólióját. A vállalat hazai képviselete oktatással – egyebek mellett az európai számítógép-felhasználói jogosítvány (ECDL) kiadását is lehetővé tévő tanfolyamok szervezésével -, tanácsadással és komplett Linux-alapú megoldások értékesítésével foglalkozik. E tevékenységekből tavaly néhány tízmillió forintos bevételre tett szert. Szentiványi Gábor elmondta: a képviselet forródrót-vonalon a csomag megvásárlását követő 90 napig ingyen nyújt segítséget azoknak, akiknek a SuSE Linux szoftverek telepítésekor, vagy esetleg az ahhoz szükséges hardver kiválasztásban akadnak gondjaik.

Címkék: Hetilap: Infotech