Váltás az Ericsson Magyarországnál – Bizalmi piacon

Új vezetéssel, megújult szervezettel, de változatlan stratégiával igyekszik átvészelni az ágazati lejtmenetet az Ericsson leánycége.

Jóból is megárt a sok – talán ezt fogalmazta meg saját karrierjét illetően Fodor István, amikor tavaly, éppen tíz évi munka után, elhatározta, hogy leköszön az egyik legeredményesebb honi telekommunikációs vállalat, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatói posztjáról.

ELVÁGTÁK A VEZETÉKET.“Elmehettem volna úgy is, hogy nem törődöm vele, mi történik, miután végleg kiléptem az ajtón, immár tizenegy évi munka után azonban úgy érzem, felelősséggel tartozom az embereim és cégem iránt” – magyarázza többlépcsős visszavonulását Fodor István. A közelmúltban bejelentett vezérváltás májusban válik hivatalossá, ám a vezérigazgatói posztot a társaság igazgatóságának elnöki székére cserélő Fodor ennek ellenére előreláthatólag néhány hónapig részt vesz az operatív irányításban is.

A körültekintő átalakítás érthető is, hiszen a telekommunikációs ágazat globális nehézségei nem hagyták érintetlenül a svéd Ericsson magyar leányvállalatát sem. Az árbevétel a 2000-es 45 milliárd forintról egyetlen év alatt 29 milliárd forintra csökkent. Igaz, a hivatalos közlések szerint a 16 milliárd forintos viszszaesés döntő hányada az Ericsson Magyarországnál lezajlott struktúraváltással, a bevételi szerkezet átalakulásával függ össze. Fodor István szerint cége piaci részesedése 2001-ben összességében nem változott: a mobil és a vezetékes infrastruktúra-építésben, berendezés-szállításban a múlt évben is 30 százalék feletti volt. Egyes területeken ennek ellenére komoly volt a bevételek visszaesése.

Az egyik legnagyobb “érvágást” a fix vezetékes távközlési infrastruktúra-építések volumenének összehúzódása okozta. A meghatározó partnernek tekintett Matáv Rt. megrendeléseinek nagysága ezen a területén a felére csökkent, igaz összértékük még így is elérte a 6-7 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a vezetékes hálózatok építésével, berendezéseik szállításával foglalkozó vállalatok – köztük az Ericsson – a vártnál lényegesen kevesebb megbízást kaptak a hazai vezetékes távközlési szektor többi reprezentánsától is. Emellett az Ericsson Magyarország konszolidált bevételét ugyanakkor hozzávetőleg 2,5 milliárd forinttal csökkentette a cég telefon-alközponti üzletágának év eleji önállóvá válása.

A svéd anyavállalat és a japán Sony összefogása után elhatározott stratégiának megfelelően tavaly októberben kivált a társaságból a mobiltelefonok értékesítésével foglalkozó üzletág. A Sony Ericsson néven jegyzett cég 2001 utolsó négy hónapjában realizált árbevételét már az anyavállalat eredményeitől elkülönítve tartják nyilván.

Arról azonban, hogy mindez mennyiben járult hozzá az Ericsson Magyarország árbevételének csökkenéséhez, Fodor István nem beszél. Beszél viszont arról, hogy a mobiltelefon-hálózati infrastruktúra-építés jelentősége 2001-ben tovább növekedett. Az erről a területről származó árbevétel meghaladta a 15 milliárd forintot. Az Ericsson kapott például megbízást tavaly a Pannon GSM és a Westel csomagkapcsolt adatátviteli rendszerének, a GPRS-hálózatnak a kiépítésére. Természetesen a legjelentősebb tétel a Westel hálózatának bővítése volt. A Westel összesen több mint kétszer akkora árbevételt biztosított cége számára, mint a Matáv. Összességében pedig az Ericsson árbevételének hozzávetőleg háromnegyede származott a Matáv-Westel párostól.

TUDATOS VÁLASZTÁS. Fodor István egyetért azzal, hogy a magyar telekommunikációs terület “bizalmi piac”. Olyan piac, ahol egy-egy szállító megítélését műszaki megbízhatósága mellett erősen befolyásolja a személyes kapcsolatokon alapuló bizalom. Ezért fontosnak tekintette, hogy utódját is maga választhassa ki. Staffan Pehrson, a májusban hivatalba lépő új vezérigazgató tavaly vezérigazgató-helyettesként került a magyar Ericssonhoz. Fodor István úgy véli: a mobil-internet területén kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkező szakember színrelépése cége stratégiájában nem hoz majd számottevő változást. Nemzetközi szakmai elismertsége viszont hozzájárulhat, hogy az Ericsson Magyarország anyacégen belüli kapcsolatai tovább erősödjenek. Ezzel együtt a még hivatalban lévő vezérigazgató közvetlenül és mint az igazgatóság elnöke is segíteni fogja utódja munkáját.

Címkék: Hetilap: Cég+piac