kulturális, egészségügyi és szabadidős létesítmények kategória díjazott kórház

Épület: Uzsoki Utcai Kórház új tömbje Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Uzsoki utca 20. Vezető tervező: Marosi Miklós (Közti Rt.) Építtető: Főpolgármesteri Hivatal beruházási és közbeszerzési ügyosztálya

Egy kórház ultramodern gépezet, amelynek egyik oldalról nagyon emberinek és kényelmesnek, a másik oldalról viszont tökéletesen kiszámíthatónak, ellenőrizhetőnek és minden veszélyre felkészültnek kell lennie. Nem tudjuk még, miként fog működni az Uzsoki utcai új kórházgépezet, megítélni ezt majd csak a következő években lehet. De az már egy pillantással is felmérhető, hogy nagyszerű építészeti teljesítménnyel állunk szemben.

Az Uzsoki úgynevezett nőtt kórház. Ha új berendezés került a házhoz, építettek egy új pavilont. A telek mérete szabott korlátot a további növekedésnek, majd az egész létesítmény komplex újragondolása és a megvalósítás ütemezése elkerülhetetlenné vált. Ez talán a tervezés egyik legbonyolultabb és legösszetettebb problémája, s egyelőre az erre született megoldásoknak még csak töredéke látható. A rekonstrukciós tervek előkészítését már 1993-ban megkezdték. Öt felújítási szakaszt jelöltek ki, amelyek közül ez az első ütem új diagnosztikai egységeket, ambuláns vizsgálati részlegeket, valamint 200 betegágy elhelyezését biztosítja.

A két épülettömb a műemléki védelem alatt álló szeceszsziós főépület stílusához igazodik. A kiváló belsőépítészeti tervezésről és igényes megvalósításról is tanúskodó, finom színvilágú, impozáns kórház tágas, világos terei például szolgálhatnak a közegészségügyi intézmények jövőbeni kialakításához is. A mértéktartó egyszerűséget és nagyvonalúságot kifejező formák, épülettömegek láttán nem kétséges, hogy ez egy olyan közpénzeken épített komoly intézmény, amely hosszú távra szól.