Növekvő keresetek

Továbbra is erőteljes a keresetnövekedés a teljes munkaidős foglalkoztatottak körében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első félévi adataiból. A tavalyinál lényegesen nagyobb ütemben gyarapszik a kiskereskedelmi forgalom is. Az első félévre kimutatott havi átlagkereset bruttóban 96,6 ezer, nettóban 61,3 ezer forint, az előbbi 17,0 százalékkal, az utóbbi 15,4 százalékkal haladja meg a [...]

Továbbra is erőteljes a keresetnövekedés a teljes munkaidős foglalkoztatottak körében – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első félévi adataiból. A tavalyinál lényegesen nagyobb ütemben gyarapszik a kiskereskedelmi forgalom is.

Az első félévre kimutatott havi átlagkereset bruttóban 96,6 ezer, nettóban 61,3 ezer forint, az előbbi 17,0 százalékkal, az utóbbi 15,4 százalékkal haladja meg a tavalyi megfelelő időszak bérszintjét (lásd a grafikont). A nettó keresetek vásárlóereje ennek alapján 4,5 százalékkal nőtt, ám a KSH becslése szerint további 1,4 százalékpontnyi emelkedést indukál a gyermek-adókedvezmény idei növelése. A béremelkedés a verseny- és a költségvetési szférában egyaránt gyorsult júniusban, így a bruttó bérek 17,9 százalékkal múlták felül a tavalyi szintet.

A kiskereskedelmi forgalom reálértékben az első félévben 5,7 százalékkal, júniusban 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladások volumenét. Elsősorban a gépjármű- és járműalkatrész-kereskedők, a kultúrcikkeket és egyéb termékeket árusító, illetve a használtcikk-boltok forgalma nő. Számottevő az élelmiszerboltok és a patikák eladásainak felfutása is, miközben benzinből, üzemanyagból kevesebb fogy, mint tavaly. A forgalomnak a korábbiaknál lényegesen nagyobb ütemű gyarapodása összefügg a béremelkedésekkel, de minden bizonnyal a pénzügyi megtakarítások apadásával is (Figyelő, 2001/34. szám).

A második félévre a MNB “meglepetés reálbér-növekedést” vetít előre. Ez akkor következhet be, ha prognózisának megfelelően erőteljesen lefékeződik a drágulás. Az első félévben az infláció 10,4 százalék volt, s az ehhez igazodó bérek vásárlóereje hirtelen megnőhet, ha az áremelkedés egyszámjegyűvé válik, sőt az év végére 8 százalék alá kerül.

Címkék: Hetilap: Monitor