Gazdaság

Leépít a CSFB – Kívülről tágasabb?

A világ egyik legnagyobb befektetési csoportja, a CSFB felhagy a budapesti tőzsdei üzleteléssel. Döntésével nincs egyedül.

Elsősorban technikai változtatásról van szó, de nem tagadom, elhatározásunkban szerepet játszott a hazai tőzsde pangása is – magyarázza Bartha János, a Credit Suisse First Boston (CSFB) magyarországi vezetője, miért száll ki a cég a pesti részvénykereskedelemből. A második legnagyobb svájci pénzügyi csoport befektetési bankját irányító szakember szerint a döntéskor a legfontosabb szempont azonban nem az alacsony forgalom volt, hiszen a társaság, amely főleg nagy, külföldi intézményi befektetők számára teljesített részvénykereskedési megbízásokat, megőrizte jövedelmezőségét.

Leépít a CSFB – Kívülről tágasabb? 1A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kimutatásai szerint brókercégek tavalyi toplistáján az előkelő 6. helyet elfoglaló CSFB az azonnali piacon – 410 milliárd forintos forgalom mellett – 580 millió forintos mérleg szerinti eredményt produkált. A társaság nyereségessége, ellentétben a piac egyre több szereplőjével, amelyek immár a nullszaldó és a veszteség között lavíroznak, az idei első negyedévben sem tört meg: a CSFB 95,5 milliós adózott eredményt ért el. Ez még akkor is “tisztességes”, ha a fenti adatokból is látszik, hogy az év egészére nem lehetett a tavalyi eredmény megismétlését várni.

Nagyobb hazai CSFB-ügyletek* PRIVATIZÁCIÓS TANÁCSADÁS



• Compack, 1991-93. (n. a.)

• Ddgáz, 1996. (52,0)

• Egis, 1993. (n. a.)

• Ker. banki restrukturálás, 1991-93. (n. a.)

• Komáromi Sörgyár, 1991-93. (n. a.)

• Lehel, 1991-93. (n. a.)

• Malév, 1993. (77,0)

• Matáv, 1995. (850,0)

• Növényolajipari és Mosószergyártó, 1991-93. (n. a.)• Titász, 1995. (132,0)

RÉSZVÉNYKIBOCSÁTÁS

• Egis, 1994. (46,1)

• Fotex, 1994. (70,0)

• Matáv, 1997. (1013,3)

• Matáv, 1999. (318,5)

• Pick, 1997. (26,9)

• TVK, 1996. (194,7)

• Zalakerámia, 1997. (44,6)

SZINDIKÁLT HITEL

• CIB, 1996. (150,0)

• Matáv, 1996. (250,0)

• MNB, 1990. (40,0)

• MNB, 1994. (400,0)

• Mol, 1996. (100,0)

• OTP Bank, 1994. (45,0)

• Westel, 1994. (100,0)

*Zárójelben az ügylet értéke (millió dollár) Forrás: CSFB

A KÖZPONT FIGYEL? Bartha János szerint a döntést azonban sokkal inkább a CSFB-csoport nemzetközi stratégiája határozta meg, hiszen a tevékenység megmarad, a cég továbbra is foglalkozik magyar részvények adásvételével, a BÉT-et is használni fogják. Egyszerűen arról van szó, hogy ezentúl mindez Londonból történik, amihez helyi brókerek segítségét veszik majd igénybe. Hasonló sors vár egyébként a prágai irodára, mint ahogy felülvizsgálják a moszkvai kirendeltség tevékenységét is.

“Az az öt ember, aki eddig itthon a kereskedéssel, elszámolással és a tevékenység pénzügyi hátterével foglalkozott, ezentúl nem Budapesten ül majd” – mondja az ügyvezető.

Az itthoni visszavonulás mellett az elsőszámú érv éppen az volt, hogy a kontrolling és ellenőrzési funkciók így jobban szem előtt lesznek, amire az utóbbi évek “viharai” adtak okot (lásd külön írásunkat). Éppen a hatékonyabb ellenőrzés érdekében nem tartanak fenn külön tőzsdei stábot Amszterdamban, Brüsszelben, Stockholmban sem pedig Madridban. A jelenleg 22 embert foglalkoztató magyarországi CSFB-irodában ez a lépés néhány fős leépítést jelenthet legfeljebb, hiszen a befektetési banki szolgáltatások, a privatizációs tanácsadás (legutóbb éppen a Postabank magánosításának előkészítésében vállaltak szerepet), az alapkezelés, a strukturált finanszírozási tevékenység és az elemző osztály megmarad, sőt a forintsáv szélesítése után a különböző derivatív ügyletek kezelésében még nagyobb feladatokat is kapnak. A cég tőzsdetagságát is megőrzik – legalábbis az ügyvezető nem tartja valószínűnek az értékesítést, ami azonban sokkal inkább annak tudható be, hogy a BÉT-tagságot a bizonytalan tőkepiaci hangulatban kifejezetten kedvezőtlen feltételek mellett lehet csak eladni. Vagyis egyszerűbb megtartani.

Mindenesetre a CSFB ezzel az elhatározásával a jelek szerint nincsen egyedül. Miután a Dunainvest, a Wintrust és néhány közepes, kisebb hazai tulajdonú brókercég “bedobta a törülközőt”, most mintha a nagy, nemzetközi ászokon lenne a sor.

Gondok a CSFB-nélA Credit Suisse pénzügyi csoport éppen néhány héttel ezelőtt ismerte el nyilvánosan, hogy nem megfelelően kezelte a befektetési banki ág tevékenységét. Az CSFB egyes üzleteit ugyanis a világ több pontján is vizsgálták a hatóságok: az Egyesült Államokban egy részvénykibocsátással akadtak gondok, Indiában egy botrány miatt ideiglenesen felfüggesztették a cég részvénykereskedési jogát, tavaly pedig a svájci hatóságok vették górcső alá az ukrajnai üzleteket, miután olyan hírek terjedtek el, hogy az ország, a segélyek megszerzése érdekében, félrevezette a Nemzetközi Valutaalapot. 1999-ben Japánban sújtották a céget tetemes büntetéssel, amikor kiderült: szemet hunytak egyik-másik helyi ügyfél mérlegkozmetikázása fölött. A hivatalos magyarázatok között említették, hogy a CSFB a túlzott növekedés áldozata lett: a létszám az 1997-es 5 ezerről, mára 28 ezerre emelkedett, ami alaposan megnehezítette a csoport átláthatóságát és hatékony ellenőrzését.

EGY ILLÚZIÓ VÉGE. Egy-két évvel ezelőtt még számos konferencia és kerekasztal-beszélgetés folyt arról, mikor és hogyan lesz Budapestből nemzetközi vagy legalábbis régiós tőzsdei központ. Nos, mintha a tőzsdeidegen kormányintézkedések és a nemzetközi tőkepiaci visszaesés egyszer és mindenkorra megoldotta volna a kérdést: egyre több, neves pénzügyi “nagyágyú” tartja feleslegesnek, hogy bíbelődjön a pesti börzével.

A főleg közép- és kelet-európai piacokra specializálódott Wood & Company néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy bezárja négyéves budapesti brókercégét. Igaz, ennél a befektetési csoportnál is a nemzetközi átszervezés volt az indok – a londoni irodánál és a tavaly nyitott isztambuli képviseletnél is lehúzzák a rolót -, vagyis varsói és prágai cégeiket erősítik. Mégis jelzésértékű, hogy itt is éppen Budapest esett áldozatul. A tavaly 186 milliárd forintos összforgalmat lebonyolító brókercég az idén az első negyedévben csak 33 milliárd forintnyi üzletet kötött a BÉT-en, amivel még mindig a 13. volt a forgalmi rangsorban.

Lapértesülések szerint szintén a részvénypiaci kivonulást fontolgatja a GE Capital tulajdonában lévő Budapest Bank, ahol állítólag a magánbefektetőknek nyújtott szolgáltatásokat kívánják szűkíteni, a befektetési alapoktól azonban nem válnának meg. Hasonló hírek érkeznek a Citibank háza tájáról is, ahol a brókercég ügyfeleit az anyabank veszi át, és nem szűnnek a folyamatosan cáfolt piaci pletykák arról sem, hogy a hazai tőkepiac emblematikus, a nemzetközi pénzügyi csoportoktól független cégét, a ConCorde Értékpapír Rt.-t is eladni készülnének tulajdonosai, a társaság pedig egyesülne egy banki hátterű brókercéggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik