Módos Márton

Ma már nem régi formájában igaz az a tézis, hogy ami jó a General Motorsnak, az jó Amerikának is - mondja Módos Márton, aki az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatójából az InfoRádió ügyvezetője lett.

Jelentős váltás az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatói székét felcserélni az InfoRádió ügyvezetői posztjára. A gazdasági környezet megfelelő egy ilyen lépésre?

– A magyar gazdaság lehetőségei soha nem voltak ilyen jók, mint mostanában. A küszöbön álló uniós csatlakozás, s az elmúlt tíz évben végrehajtott szerkezetváltás egyaránt a tartós növekedés lehetőségét vetíti előre. Szerintem hosszú távon megmarad az a helyzet, hogy a magyar növekedés jelentősen felülmúlja az unió GDP-bővülési átlagát. A kérdésre visszatérve: a világ pedig az információs társadalom felé halad, és komoly fejlődés előtt állnak a kapcsolódó ágazatok – Magyarországon is.

– Az amerikai gazdaság megtorpanása komoly veszélyt jelenthet a világon mindenütt. Miként látja, lendületbe tud jönni az amerikai konjunktúra?

– A mostani elemzések azt mutatják, hogy a korábbinál kisebb mértékű lesz a növekedés viszszaesése Amerikában. Jelenleg úgy tűnik, hogy a túlfűtöttség és a túlzott korrekció közti reális utat keresi a piac. Ilyen időkben pedig minden hír jelentősége indokolatlanul megnő. Emlékszem, Londonban dolgoztam az orosz válság idején, s akkor pontosan nyomon követhettem, mit mondanak a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjában a moszkvai krízisről. Az elején mindenki arról beszélt, hogy dominó-effektus következik be, Oroszországot Dél-Amerika, majd az egész világ követi. Ez mégsem következett be, s hamarosan ugyanezen elemzők optimisták lettek.

– Ha a gazdasági elemzések hangulata gyakran is változik, a politikai kommentárok Amerikát illetően elég konzekvensek. Világszerte éles kritika kíséri a századik hivatali napját nemrég abszolváló George W. Bush elnököt…

– Szereptévesztés lenne, ha Budapestről megpróbálnám értékelni az új amerikai kormányzat teljesítményét. Különösen igaz ez a világ legnagyobb gazdasága bonyolult viszonyára a washingtoni adminisztrációval.

– Orbán Viktor félig hivatalos, félig magánjellegű látogatáson járt Washingtonban. Pontosan nem tudni, mi volt az út célja. Van-e erről elképzelése?

– A személyes kapcsolatoknak minden viszonyban nagyon nagy a jelentőségük. Azt hiszem, ebből az aspektusból kell vizsgálni a miniszterelnök és a külügyminiszter washingtoni útját, amit szerintem, minthogy kis ország reprezentánsaiként mindenki fogadta őket, diplomáciai sikerként értékelhetünk.

– A folyamatok értékelésében mindig szerepet kapnak az elégedetlen csoportok, amelyek az utcán tüntetnek. Most éppen a globalizáció ellen demonstrálnak…

– A gazdasági és a politikai folyamatok eddigi viszonya megfordult. A kétpólusú világban még a politika alakította a gazdasági folyamatokat is. Ma egyre inkább a gazdaság irányítja a politikát, s a globalizáció eredményeképpen a cégek érdekei elszakadnak a nemzetállamok hagyományos értékeitől. Régen az a mondás járta, hogy ami a GM-nek jó, az Amerikának is jó. Az érdekek rendszere már ennél jóval bonyolultabb.

– Ezt a kérdést Magyarországon is fel lehet tenni: Ami jó a Danone-nak, az jó-e Magyarországnak is? Ön egyébként aggódik a Pilóta keksz miatt?

– Némiképp elfogult vagyok a Pilóta keksz irányában, egyik kedvencem. Összességében viszont úgy látom, a győri kekszgyár körül kialakult helyzetben többről van szó, mint néhány ostyatermék sorsáról. Magyarország mind politikailag, mind gazdaságilag keresi új identitását. Ennek fontos állomása ez az ügy.

– Az InfoRádiónak nemcsak új ügyvezetője, hanem új műsorrendje is van. Összefügg a két változás?

– Inkább csak szerencsés egybeesésről lehet beszélni. A 15 percenként friss hírekkel szolgáló új műsorstruktúra, amely jórészt még ideérkezésem előtt alakult ki, azt célozza, hogy az InfoRádió még inkább prémium hírrádió legyen. Az én feladatom az, hogy a lendületet fenntartva a már közel 4 százalékos hallgatottságot tovább növeljem.