Kétarcú évkezdet

Komolyan megerősödtek az áremelési szándékok a feldolgozóipari vállalkozások körében – derült ki a GKI Gazdaságkutató Rt. januári konjunktúra felméréséből. Ez másfelől azt is jelenti, hogy a termelők inflációs várakozásai romlottak, s ugyanez mondható el a havi rendszerességű kutatásba bevont kereskedőkről. Ez az első számú rossz hír. Ehhez jön még, hogy a feldolgozó-ipariaknál némiképp romlott a [...]

Komolyan megerősödtek az áremelési szándékok a feldolgozóipari vállalkozások körében – derült ki a GKI Gazdaságkutató Rt. januári konjunktúra felméréséből. Ez másfelől azt is jelenti, hogy a termelők inflációs várakozásai romlottak, s ugyanez mondható el a havi rendszerességű kutatásba bevont kereskedőkről. Ez az első számú rossz hír. Ehhez jön még, hogy a feldolgozó-ipariaknál némiképp romlott a termelési színvonal megítélése, s a vállalkozók a decemberinél alacsonyabban látják mind a belföldi, mind az export rendeléseket. A szerződésállományok csupán 4 havi termelést fedeznek, ami egyértelmű visszaesést tükröz.

Vannak “semleges” fejlemények is, mint például az, hogy a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest csökkent ugyan a kapacitáskihasználás, ám mégsem esett a bázisul szolgáló egy évvel korábbi szint alá. Az új rendeléseknél és az export keresletnél érezhető némi lassulás, nem várható viszont változás a feldolgozóipari foglalkoztatásban. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése lényegében nem változott decemberhez képest.

A hónap legjobb híre a kutatást készítő szakemberek szerint az, hogy a feldolgozóipari cégeknél a saját termelésű készletállományok csökkentek. Emellett az is biztató, hogy a kereskedelmi vállalkozások a következő hat hónapban javuló üzleti lehetőségekre számítanak.

A fentiekből kirajzolódó év eleji kétarcúság a GKI indexeiben is tükröződik. Az összegző mutató, az üzleti bizalmi index negatívból pozitívba csapott át, ami két ellentétes irányú mozgás eredőjeként következett be: a kereskedelmi bizalmi index nagyobb mértékben nőtt, mint amennyivel az ipari romlott. A folytatás még bizonytalan.

Címkék: Hetilap: Monitor