Brit dilemmák

Nagy-Britannia gazdasága gyorsabban lassul, mint azt várni lehetett volna. A nöivekedést elősegítő jegybanki kamatenyhítés ennek ellenére nem ígérkezik egyszerű lépésnek.#

Nagy-Britannia gazdasága gyorsabban lassul, mint azt várni lehetett volna. A nöivekedést elősegítő jegybanki kamatenyhítés ennek ellenére nem ígérkezik egyszerű lépésnek.#

A lassulás szinte kész helyzetet teremt a Bank of England monetáris politikai bizottsága számára ahhoz, hogy csökkentse a kamatokat. A központi bank február 8-án vélhetően be is jelenti az intézkedést, számos tényező mégis nehezíti a döntéshozók dolgát.

Először is, a brit gazdaság lefékeződése egyenlőtlenül megy végbe. Az ipart visszavetette az olaj- és a gázkitermelés csökkenése, valamint a szállítások visszaesése. Ugyanakkor a lakossági fogyasztás látványos növekedése folytatódik, amit a merev munkaerőpiac és a nagyon alacsony infláció is segít. A munkanélküliségi ráta 25 éves mélypontra, 3,6 százalékra csökkent augusztus óta, az ingatlanáraktól megtisztított kiskereskedelmi árindex pedig decemberben 2 százalékra esett vissza. A negyedik negyedévben a fogyasztói és az üzleti bizalmi index is emelkedett.

Másodszor, a márciusban befejeződő költségvetési évben Nagy-Britanniának hatalmas államháztartási többlete halmozódott fel. A jövő évi, a 2002. májusi választások előtti utolsó büdzsé vélhetően adócsökkentési csomagot is tartalmaz majd.

Végül, néhányan a brit jegybankban el akarják kerülni annak a látszatát, hogy egyszerűen csak követik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentő lépéseit.

Mindez azt valószínűsíti, hogy a Bank of England lefaragja az irányadó kamatlábat – de a Fednél kisebb mértékben.

Címkék: Hetilap: Monitor