Borkóstoló – Nagyrédei Chardonnay 1999, Szőlőskert Szövetkezet

Leginkább a kisebb privát gazdaságokban, a családi vállalkozások szintjén ment-megy végbe a minőségnek az a látványos előretörése, ami a borrendszerváltásban lezajlott, s ami Esterházy Péter író, neves borbarát szerint “az egyik legfontosabb társadalmi eseménye az elmúlt tíz évnek”.#

Leginkább a kisebb privát gazdaságokban, a családi vállalkozások szintjén ment-megy végbe a minőségnek az a látványos előretörése, ami a borrendszerváltásban lezajlott, s ami Esterházy Péter író, neves borbarát szerint “az egyik legfontosabb társadalmi eseménye az elmúlt tíz évnek”.#

Ahol a gyöngyösi út az M3-ba siet, ott gyűjti egybe tagjait a Szőlőskert Szövetkezet, a sikeresen rendszert váltó nagyszervezetek ideáltípusa. A fújó-süvöltő mátrai szelektől óvott déli vulkanikus lejtőkön ősidők óta folyik szőlőtermesztés. Ma zömében fehérbort ad a mintegy 5800 hektáros terület, Magyarország legnagyobb történelmi borvidéke. Ennek centrumában áll a Szőlőskert Szövetkezet – egy valódi szövetkezet, mert 1500 szerződéssel a tagi tulajdonok változatos mozaikját fogja egybe egyetlen egységes, minőségorientált felvásárlási és termeltetési rendszerbe. A Szőlőskert (amely ma 85 ezer hektoliteres termelésének 70 százalékát a nyugati piacra exportálja) tulajdonképpen már a nyolcvanas évek elejétől rendszert váltott, minden hasznot a technológia korszerűsítésébe forgatva vissza, első borászatként érve el az ISO 9002 minősítést.

“A technológia persze csak a hangszer, hogy mi jön ki belőle, arra nincs kész receptúra” – hangsúlyozza Bárdos Benjámin főborász. Minden évjárat és borászat más, minden évben újra kell kezdeni az alkotó munkát. A borászat művészet, és mint ilyen, teljességgel szubjektív, a borászon múlik, hogy a hallatlan komplexitásból, a bor mintegy 40 ezer alkotóeleméből mit képes kiemelni, érvényesíteni.

A Bárdos Benjámin főborász komponálta Nagyrédei Chardonnay enyhén túlérett, kíméletesen préselt, válogatott szőlőből készült, világossárga ital. A bor színe jelentést, információt hordoz, jelen esetben azt üzeni, hogy teljes érettséget elért szőlőből sajtolt borról van szó. Fajtajelleges gyümölcsillatában feltűnik a féléves palackos érlelés felhangja. Feltűnően lágy és édes benyomást keltő bor, ami a karcos savak tudatos lekerekítésének köszönhető. A lényeg az, hogy a kifejezetten lágy savak és az édeskés tónus a mátrai szelek hozta almasav tejsavvá szublimálásából adódik, ami enyhe feminin karaktert, elmosódó körvonalakat kölcsönöz a közepesen hosszú utóízű, szép bornak. A Nagyrédei Chardonnay a barátságos, 400-600 forintos ársávban érhető el a nagy bevásárlóközpontok polcain, és talán éppen szignifikáns tulajdonsága – lágysága – miatt szinte minden fehér húshoz, halhoz-szárnyashoz-sajthoz ajánlható.

Címkék: Hetilap: Plusz