BORKÓSTOLÓ

E bort a Zwack Unicum Rt. forgalmazza, bizony, a Zwack foglalkozik borokkal is.#

E bort a Zwack Unicum Rt. forgalmazza, bizony, a Zwack foglalkozik borokkal is.# A borüzletág 1992-ben alakult, először a tolnai borvidéken vetette meg a lábát, innen fakadnak a Zwack-Antinori pincészet jó hírű mőcsényi borai. Nagy nevekkel kooperálnak: partnereik közé tartozik a tokaji Disznókő, az egri Gál Tibor – az 1998-as “Év borásza”, aki a toscanai Ornellaia főborásza volt – vagy az ugyancsak egri Vincze Béla.

Az újbor-játék francia divatdiktátum, mint oly sok minden a borászatban (is) a barriktól, azaz a füstös bukét adó új tölgyfahordós érleléstől a beaujolais-ig, azaz a legutóbbi szüretből származó szőlőből szénsavas macerációval előállított borig, melyet a franciáknál a szüret évében november harmadik csütörtökétől lehet fogyasztani. Nálunk Márton napján vette kezdetét az újhullám és vagy farsangig eltart.

Az újbor-hullám a globális friss-zöld-gyümölcsös “bor-újhullámba” illeszkedik, azt mintegy felfokozza, amennyiben az újborok ugyanannak a gondolatnak (illatos mélység-nélküliség, színes felületesség) egy még nyersebb változataként jelennek meg.

Az első kékoportó alapú magyar beaujolais a kilencvenes évek közepén jelent meg Villányban, a piac szereti, tán mert jól alkalmazkodik a gyorsuló idők felületes szelleméhez, illetve mert nem lehet mindig ünneplőben járni, az ember nem halhat bele minden flörtbe.

A röhejes nevű Irsai Olivér magyar származású, amenynyiben Kocsis Pál állította elő oly módon, hogy Pozsonyi fehérrel fedeztette Csaba gyöngyét. Könnyűvérű bor született, mely ezért gyakori házasítási alapanyag, de önállóan is boldogul, mint laza kvaterkázóbor.

Szóban forgó anyagunk sárgászölden libeg, kitöltve a pohár falára ülnek a széndioxid buborékok. Intenzíven muskotályos, parfümös, száraz, nem testes ital, szesze 12,5 térfogatszázalék (tüzes), extraktja 20,00 gramm/liter (vékony), sava 5,60 gramm/liter, (lágy). A szép sötét metálzöld nyakcímke és a friss hascímke összhangban van a bor üzenetével: könnyű darab a közelgő farsangot köszönteni.

A mőcsényi Irsai Olivér nuovo fogyasztása 12-14 fokon ajánlott, könnyű krémlevesekhez, sültekhez, sajttálakhoz és mindenekelőtt tengeri herkentyűkhöz illeszthető.

Címkék: Hetilap: Plusz