TOP 12 – Borbarátok

A Szeremley Huba nevével fémjelzett badacsonyi Szent Orbán pince nyerte el az idei év legjobb pincészete címet a Borbarát magazin előfizetőinek a TOP 12-re leadott szavazatai alapján. (A neves szaklap minden év őszén megkérdezi előfizetőit, hogy melyik 12 bor és melyik 12 pincészet tetszett nekik az évben a legjobban.) Ez a pincészet a hungarikumnak tekintett [...]

A Szeremley Huba nevével fémjelzett badacsonyi Szent Orbán pince nyerte el az idei év legjobb pincészete címet a Borbarát magazin előfizetőinek a TOP 12-re leadott szavazatai alapján. (A neves szaklap minden év őszén megkérdezi előfizetőit, hogy melyik 12 bor és melyik 12 pincészet tetszett nekik az évben a legjobban.) Ez a pincészet a hungarikumnak tekintett badacsonyi fehér borokra koncentrál, tevékenységét együttesen jellemzi a hagyományok tisztelete és a modern technológia használata. A Borbarát rendszeres olvasóinak ebben az évben Szepsy István 1996-os hatputtonyos aszúja volt a kedvenc bora.

Az idei eredményhirdetést a lapkészítők összekötötték a Borbarát kiadásában most megjelent könyv bemutatásával. “A szabadság bora” című album a tokaj-hegyaljai borkészítést, annak természeti, történelmi és kulturális hátterét mutatja be csodálatos képek segítségével. Az aszúkészítés hagyománya egyébként, mint az a bemutatón kiderült, az eddig feltételezettnél száz évvel korábban kezdődött: Zelenák István történész ismertetett egy 1571-ben kelt szerződést, amelyben jelentős hegyaljai aszú készletről tesznek említést. –

Címkék: Hetilap: Plusz