DESIGN – Újjászületett márkanév

Kevés, különösen az alapító személyére utaló hazai márkanév vészelte át az “államosított” évtizedeket, és még kevesebb támadt fel a leszármazottak jóvoltából. Így azután a Lingel név – annak ellenére, hogy a Lingel bútor a XIX. század felvirágzó honi iparának egyik legrokonszenvesebb reprezentánsa volt, ma pedig azon kevesek egyike, amelynek újraélesztésére vállalkoztak a tevékeny utódok – [...]

Kevés, különösen az alapító személyére utaló hazai márkanév vészelte át az “államosított” évtizedeket, és még kevesebb támadt fel a leszármazottak jóvoltából. Így azután a Lingel név – annak ellenére, hogy a Lingel bútor a XIX. század felvirágzó honi iparának egyik legrokonszenvesebb reprezentánsa volt, ma pedig azon kevesek egyike, amelynek újraélesztésére vállalkoztak a tevékeny utódok – akár egy vetélkedő fogas kérdése is lehetne. Az 1993 táján elkezdett mozgolódás eredményeként, ha sok üggyel-bajjal is, főleg a képzett munkások hiányával küszködve, megindult a termelés. És fejlődött is szépen, mígnem mostanában már vonzó bemutató termet is nyithatott a cég a budai Lotz Károly utcában, azaz Pasaréten, ahol – hiába, a hely szelleme – oly szép számmal épültek a harmincas években a Lingel bútorokat szívesen befogadó Bauhaus stílusú házak.

Nyilvánvaló, hogy a Lingel bútorok iránt alapvetően az igényes értelmiségi körökből várható érdeklődés, s ebben, mint a tulajdonosok mondják, most sincs hiány. A Lingel bútor, amely hovatovább már száz éve meghatározó eleme a magyarországi modern, célratörő lakberendezésnek, ma is keresett, még akkor is, ha viszonylag már kevesen emlékezünk a nagypapa összerakható és bővíthető, felcsapható üvegajtós könyvszekrényére, redőnyös “amerikai” íróasztalára, karosszékére. Vagy a húszas évek végén (!) megjelent merész “Varia” berendezésekre, amelyet mellesleg az egykori Rózsa utcai Lingel-központba 1948-ban betelepedett “utód”, a Budapesti Bútoripari Vállalat mint újdonságot, ugyancsak kisajátított.

De milyenek is a Lingel mai lehetőségei? A hagyományos, elsősorban könyvszekrényből, kisbútorokból, egymásba csúsztatható, emlékezetes zsúrasztalkákból álló kínálat mellett hamarosan hozzákezdenek Lingel Károly híresen szép, nemrég postabélyegen is megjelent karosszékének gyártásához is. A továbbiakban az egykori, névadó tulajdonosokra utaló nevezetes “ELKAFI” könyvszekrény következik 1927-ből, oldalra nyíló ajtókkal.

És, hogy kik a megrendelők? Főként azok, akik sok, akár több ezer könyvet kívánnak a polcokon elhelyezni, üveg mögött, hogy ne porosodjanak, akik ragaszkodnak a keményfához és persze a minőséghez, a tradícióhoz, amelyet a márkával együtt újjászületett réz embléma is jelez minden egyes bútordarabon. –

Címkék: Hetilap: Plusz